Galapagos in al zijn puurheid!

Galapagos in al zijn puurheid!

Om in de sfeer te komen begin ik met een liedje van een bekende Ecuadoriaanse groep muzikanten, Hector en Jimmy, die geraakt zijn door de pracht van bijzondere eilanden, de Galapagos eilanden! Zelf heb ik ze live horen spelen op Santa Cruz waar hun passie voor Galapagos te horen was in hun muziek, zoals de passie voor Galapagos te horen was in de verhalen van inwoners. En zoals ik geraakt ben de puurheid van deze bijzondere eilanden!

Tortuga bay strand Galapagos

Galapagos bestaat uit 12 kleine eilanden en 6 grote, waarvan er maar 4 bewoond zijn:  Santa Cruz, San Cristobal, Floreana en Isabela. Ongeveer 28.000 inwoners nemen enkel 3% van het totale oppervlakte in. De overige 97% is nationaal park. Daardoor woont wel 85% van de totale populatie in een van de 4 kuststeden. Er zijn dus niet al teveel inwoners te vinden op de eilanden. Tenzij je de dieren meetelt!

Pelikaan galapagos

Aan dieren namelijk geen gebrek op de Galapagos eilanden! Deze bewoners zijn dan ook de voornaamste reden om naar Galapagos te reizen! Het zijn niet zomaar dieren, het zijn dieren die nergens anders op de wereld te vinden zijn, die zich niks van mensen aantrekken en lekker blijven zitten waar ze zitten. Dieren die zich hebben aangepast aan hun leefomgeving en daardoor overleven , ‘the survival of the fittest’. Een bijzondere theorie waarmee Charles Darwin Galapagos op de kaart zette.
Iguana Galapagos

Voor deze tijd was de Galapagos al ontdekt, alleen nog niet door de grote massa. Het begon allemaal in 1535 toen bisschop Tomás de Berlanga aankwam op een van de eilanden. Volgens hem waren de eilanden totaal waardeloos. Hij was wel onder de indruk van gekke beesten met schilden op hun rug die leken op zadels. Volgens sommige betekent zadel in het oud Spaans ‘Galapago’. Volgens andere betekent tortoise (reuzeschilpad) Galapago! In ieder geval werd het de eilanden met de zadel dragers genoemd. Met betekenissen kwam Galapagos in 1570 op de landkaarten te staan! De Engelse, Spaanse en Nederlandse vloten wisten daarna hun weg naar de eilanden ook te bereiken. Op dat moment werd er nog niet zo gezorgd voor het behoud van de natuur als nu. De schippers namen namelijk veel schildpadden aan boord voor de olie en vlees, wat ervoor zorgde dat van de 14 soorten reuze schildpadden er nog maar 10 soorten over zijn. Pas in 1835 behoorde Galapagos bij Ecuador. Enkele inwoners verhuisden naar de eilanden en zorgde ervoor dat de eilanden bewoond werden. Sporen van inheemse volkeren zijn nooit gevonden.

Tortoise Galapagos reuze schildpad

Tegenwoordig bezoeken zo’n 181.000 (cijfers uit 2012) toeristen de eilanden. Gelukkig is Galapagos nog niet aan de massa besteed, want het vliegtuig erheen kost alleen al $400,- (als er geen promoties zijn). Ook de toegang van $100 tot de eilanden schrikt mensen af. Het grootste gedeelte gaat gelukkig wel naar het behoud van de natuur en dat zorgt ervoor dat wij mensen nog veel langer van dit stukje paradijs op aarde kunnen genieten. Naast de kosten om er alleen al te komen boeken de veel mensen een meerdaagse cruise waar je al snel $1000,- voor neertelt. Geen goedkope aangelegenheid. Toch kun je de Galapagos met een backpackersbudget bezoeken! Hoe? Dat ga ik jullie de komende dagen vertellen!

Tortuga bay Galapagos

Omdat ik de eilanden zo bijzonder vond ben ik nog lang niet uitverteld. Lees mee wat er allemaal te doen is op de eilanden Santa Cruz en Isabala, hoeveel een Galapagos reisje kost, welke bijzondere dieren er te vinden zijn en achtergrond verhalen van Galapageños.

Wil jij ook verantwoord eilandhoppen en op de beste manier de Galapagos ontdekken?  Sandra, de lokale reisexpert en “Local Hero’ kan je erbij helpen. Je kunt rechtstreeks contact met haar opnemen en alles van tevoren samen regelen. Zo weet je zeker dat je geen plek hoeft te missen! Neem contact op met Sandra om jouw droomreis naar de Galapagos te plannen.

2 Comments

 • Rowan - sillysis.nl

  Wat een mooie foto’s! Inderdaad; Pure schoonheid! De foto van het schildpad vind ik echt prachtig!

  04/14/2016 at 11:49
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Dankjewel Rowan! Wat leuk om te horen! 🙂 Ik heb ook jouw site even bekeken. Leuk! Toevallig had ik net een luchtplantje gekregen, dus je artikel kwam precies op het juist moment 😉

   04/25/2016 at 07:19

LEAVE A COMMENT