Wat te doen op Santa Cruz, Galapagos?

Wat te doen op Santa Cruz, Galapagos?

Hoofdeiland Santa Cruz is voor veel mensen hun startpunt van hun Galapagos reis! De meeste mensen vliegen namelijk op Baltra, het dichtstbijzijnde eilandje. Met een shuttle, boottaxi en bus kom je na ongeveer anderhalf uur aan in Puerto Ayuro, de grootste stad van de Galapagos met enkel 12000 inwoners. Het stadje bestaat voornamelijk uit restaurants, hotels en tour-organisaties. Toch is de sfeer nog steeds gemoedelijk. Wil je weten welke activiteiten je op het hoofdeiland van Galapagos kunt doen en hoeveel het kost? Op zoek naar een budget hostel en eten? Lees dan snel verder!

Duiken bij Santa Cruz

Aan duikorganisaties niet tekort op Santa Cruz.Allemaal bieden ze dezelfde duikspots aan, maar niet altijd op dezelfde dag. Een van de betere duikspots is Gordens Rock, alhoewel het de ene keer beter is dan de andere door de sterke stroming. Duikers met meer dan 25 duiken op hun naam kunnen hierheen. Zelf had ik pas 4 duiken in mijn duiklogboek en dus koos ik ervoor om te duiken bij Seymour, ten noorden van Santa Cruz. Ook hier was er kans om hamerhaaien en nog veel meer vissen te spotten! En ja hoor, wel 20 white tip haaien, white spotted stingrays, scholen vol vissen en de kers op de taart, sommige duikers wachten er al meer dan 100 duiken op, de hamerhaaien! Tijdens de 2e duik van de dag zagen we de schimmen van wel 3 hamerhaaien cirkelend boven ons hoofd! WAUW! WAUW WAUW!

Voor 2 duiken betaal je bij alle duikorganisaties tussen de $140 en $160. Ga niet altijd voor de goedkoopste, want de kwaliteit kan nog wel eens tekort schieten. Iguana en Acadamy Bay zijn een van de betere duikscholen. Duiken is een van de duurste activiteiten, maar 100% de moeite waard! Binnenkort een blog apart over deze bijzondere ervaring.

 white tip shark Galapagos Hamerhaaien Galapagos

De mooiste stranden op Santa Cruz

Een van de must do’s op Santa Cruz is Tortuga bay! Na 45 minuten lopen over een aangelegd pad tussen de cactussen vanaf Puerto Ayora kom je op het strand waar je ogen verblind worden door het witte zand! Ook al is dit nummer 1 op Tripadvisor, het strand is bijna verlaten. Vergeet vooral je fototoestel niet want hier liggen veel zee-iguanas te zonnebaden! Al neem je wel 100 foto’s, ze trekken zich er niks van aan! Als je afkoeling nodig hebt loop dan iets 5 minuten door naar playa Mensa. Hier is de zee rustiger en kun je heerlijk zwemmen. Als je gelukt hebt zwem je samen met een zeeleeuw! Mijn nieuwe vriendje op het strand pikte bijna mijn handdoek in, maar besloot toch maar om naast me te komen zitten. Hilariteit en vele foto’s waren het resultaat!

Voor een verlaten strand? Neem een taxi naar playa Garrapatero. Het is bijzonder, omdat hier amper iemand komt. De meeste mensen kiezen namelijk voor de stranden vlakbij de stad, Tortuga bay (gratis) en playa Alemanes ($0,80 cent met watertaxi). 

 Iguana Galapagos Santa Cruz Tortuga bay strand Galapagos Santa Cruz

Tortuga bay Santa Cruz cactus Galapagos Tortuga bay Santa Cruz Galapagos zeeleeuw

Leer meer in het Darwin center

Het beroemde Darwin center op Santa Cruz staat bekend om zijn fok programma’s voor reuze schilpadden. Prachtig werk om zo de reuze schildpad in leven te houden! Ik had me er alleen wat meer van voorgesteld. Het Darwin center bestaat vooral uit kantoortjes, waardoor het op mij niet veel indruk maakte. Wel is dit voor veel mensen de eerste ontmoeting met de reuze schildpadden en de oranje land iguanas. Heel gaaf om te zien, al gaat mijn voorkeur uit om de schildpadden in het wild te zien bij El Chato. Het Darwin center is gratis te bezoeken.

landiguana galapagos darwin centre santa cruz Darwin center Santa Cruz Galapagos

Kennismaken met de reuze schildpadden bij Los tuneles & El Chato

Deze plekken liggen op 5 minuten van elkaar en worden vaak gecombineerd. Een taxi brengt je erheen voor $35,- en wacht op je om je ook weer terug te brengen naar Puerto Ayora. Los tuneles zijn lava tunnels verscholen in de binnenlanden van Santa Cruz. Een beetje verkoeling kan geen kwaad en het is gaaf om te zien hoe de natuur deze tunnels heeft gecreëerd. Na de tunnels kun je een bezoekje brengen aan El Chato. Hier lopen de reuze schildpadden vrij rond en zie je ze badderen in een van de modder poelen. Deze reuze schildpadden bestaan alleen nog op de Galapagos eilanden, dus is dit een bijzondere ontmoeting! Zelfs de oudjes van meer dan 100 jaar oud chillen hier in het bos! Wat een prachtige gigantische beesten! Voor $3,- ben je bijna verzekerd om ze hier in het wild te zien en zelf uit te proberen hoe zo’n schild op je rug aanvoelt.  

 Galapagos lava tunnels Santa Cruz grote tortois Galapagos Santa Cruz

Zeehonden festijn bij de haven

Loop bij zonsondergang naar de haven en het is een show van jawelste! Blue footed boobies en pelikanen wisselen elkaar af met duiken in het water op zoek naar vis. Ze zijn niet bang voor mensen en als jij dus net bij de reling staat waar zij vanaf duiken dan zorgen ze er wel voor dat je opschuift. Rode krabben klimmen over de lava stenen en enkele zeeleeuwen chillen op de banken. Ook zij zullen hun plekje conversceren. Bijna elke avond ging ik even een kijkje nemen om foto’s te maken of een tijdje naast een zeeleeuw te zitten. Zodra de avond aanbrak kwamen de baby black tip haaien ook nog even langs in de haven! Voor deze dierenbende in de haven hoef je geen cent te betalen.

Zeeleeuw haven Santa Cruz Galapagos pelikaan galapagos santa cruz haven

Meer ontdekken op Santa Cruz?

Als je het eiland nog beter wil ontdekken neem een taxi je naar Cerro mesa, de tafel berg. Een fantastisch uitzicht over het eiland gegarandeerd! Pas daar besefte ik hoe onaangetast het eiland is en dat bijna de hele populatie toch echt in Puerto Ayora woont. Het eiland is groen, groen en nog eens groen, tot aan Baltra, het eiland waarop je vliegt. Niet ver van dit uitzichtpunt ligt de ‘crazy swing’. De veel gefotografeerde schommel over de afgrond in Ecuador is te vinden in baños (vaste land van Ecuador), maar wat niet veel mensen weten is dat er ook een op de Santa Cruz te vinden is. Voor $3,- zweef je tientallen meters boven de afgrond met uitzicht over het eiland en in de verte de zee!

Santa Cruz uitzichtpunt cerro mesa schommel santa cruz Galapagos Magical swing

Slapen & eten op Santa Cruz

Een van de ‘budget’ hostels op Santa Cruz is Gardner hostels! Niet heel bijzonder, maar ze hebben een fijn dakterras met keuken en een goede locatie vlakbij de haven. Voor 1 nacht betaalde ik $16,20. Er zijn maar weinig hostels op Galapagos voor die ‘goedkope’ prijs. Voor budget eten? Ga dan wat verder weg van de haven en eet waar de locals eten. Toch iets meer toeristisch? Eet dan bij een van de vele restaurants in de Kiosk straat. Voor gemiddeld $9,- kun je hier vele gerechten vinden met een gezellige sfeer! ’s Middags zijn er bij restaurants langs de haven lunch maaltijden voor $5,- te krijgen.

Santa Cruz! Je hebt me verrast! Door niet te blijven hangen rond de toeristische stad Puerto Ayuro heb ik het eiland op een andere manier ontdekt. Wellicht is dit duurder voor backpackers door alle taxi ritjes, maar mocht je het kunnen delen met meerdere backpackers of op pad gaan met een local, dan blijft het allemaal binnen proporties. 

Ben je nieuwsgierig naar meer Galapagos eilanden, check dan de blog over het prachtige eiland Isabela. Daarnaast heb ik ook alle kosten van een week Galapagos eilanden op een rijtje gezet.  

Je Galapagos bezoek van tevoren regelen? Wel zo handig, zo heb je de meeste keus en loop je geen gave excursie mis. Sandra, de lokale reisexpert en “Local Hero’ regelt het. Neem gerust contact op met Sandra voor opmaat advies.

Comments are closed here.