Reisroute Colombia | Highlights in 4 weken

Reisroute Colombia | Highlights in 4 weken

Colombia is groot en je raakt niet uitgekeken! Daarom moet je wel keuzes maken tijdens je Colombia reisroute! Ik dacht zelf 6 weken in Colombia te blijven en dat werden er uiteindelijk 10. Van de ene highlight naar de andere. Ik werd verliefd op het land en keerde enkele maanden geleden weer terug om hier te wonen en te werken. Tijdens het backpacken heb ik ongeveer 6 weken over mijn Colombia reisroute gedaan, maar als je wil kun je onderstaande highlights in 4 weken zien! Let’s go!

Cartagena straat

Cartagena

Met de zeilboot kwam ik aan vanuit Panama. Daarom was Cartagena dan ook mijn eerste kennismaking met Colombia. En wat voor een! Het is een prachtig koloniaal stadje waar je nog veel invloeden uit de Spaans cultuur tegenkomt. De warmte, de zon, de prachtige gekleurde huizen, laten je met een brede lach door de straten van Cartagena struinen! ’s Avonds is het goed vertoeven op Plaza Trinidad, waar iedereen op het plein bij elkaar komt om te praten of een hamburger te eten. Toeristisch, maar een van de mooiste steden van Colombia.

Santa Marta

Ongeveer 4/5 uur ten oosten van Cartagena ligt Santa Marta. Deze stad is een stuk minder toeristisch dan Cartagena en juist daarom voelt het Colombiaanser aan. De stad zelf is niet geweldig mooi en er zijn weinig grote bezienswaardigheden en toch heb ik me hier prima bij Masaya hostel vermaakt. Santa Marta is voor velen het startpunt om naar plekken als Ciudad Perdida, Tayrona National Park en Minca te gaan!

Ciudad Perdida kerstCiudad Perdida

Vanuit Santa Marta word je opgehaald voor een vier daagse trekking door het Sierra Nevada gebied, waar nog veel inheemse volkeren wonen. Je zweet hier als nooit te voren, totdat je op dag 3 Ciudad Peridida, de verlopen stad bereikt en je even alle moeite van de afgelopen dagen vergeet. Het is al het lopen, zweten en trappen klimmen meer dan waard! Na de tour word je weer teruggebracht naar Santa Marta. Lees hier mijn Ciudad Perdida ervaring.

Tayrona National Park

Tayrona National Park is de lievelingsplek van menig Colombiaan. Het is er prachtig! Vanaf de ingang bereik je in 2/3 uur lopen het laatste strand,  ‘Cabo de San Juan’. Hier kun je een tentje huren of slapen in hangmatten in de mirador die op een rots die het strand in tweeën splitst. Check-in is om 1 of 2 uur. Zorg ervoor dat je een uur eerder bij de receptie staat als je een hangmat wil veroveren. Ik waaide alle kanten op en heb amper een oog dicht gedaan, maar wow wow wow! Wat is dat gaaf wakker worden: uitzicht op de jungle en de zee! Vanaf het strand kun je nog een trekking naar ‘pueblito’, dat is een klein voorproef is op the Lost City. Meer weten of Tayrona, check it out!

Palamino

Wat iedereen nou zo leuk vindt aan Palomino kan bijna niemand je vertellen en toch blijft iedereen er hangen. Er heerst een relaxed hippie sfeertje. Jongeren met gitaren ’s avonds op het strand, slapen in hangmatten en met je blote voeten over de zanwegen

Guatapé

Medellin & Guatapé

Vanaf de Caribe vlieg je naar Medellin, de stad van de eeuwige lente! Probeer Medellin op je reisroute in het weekend in te plannen, want het is een geweldige stad om uit te gaan! Zeker in de wijk Poblado, waar ook de meeste hostels liggen, is het een drukte van jawelste! Zoek een plekje in Parque Lleras om een biertje te drinken. Je bent niet de enige. Overdag is er zoveel te zien en te doen. Denk aan: Pablo Escobar tour, Free walking Tour, Museo de Antioqua met de beroemde Botero beelden, Museo de La memoria en voor de trillseekers, paragliden boven de stad.

  • Vanuit Medellin kun je een dagtocht maken naar naar Guatapé! Dat is wel een must! Beklim de 700 trappen van de grote rots bij Guatapé en je hebt een prachtig uitzicht over de stuwmeren. Guatapé zelf is een klein dorp vol gekleurde huisjes.

Manizales

Je zou hierheen kunnen gaan voor Valle Nevada, prachtig natuurgebied, wat nog niet helemaal wordt platgelopen door alle backpackers. Hier kun je hiken naar gletsjers of meerdaagse hiketochten maken naar Salento. Je loopt dan door de Paramo, een mooi ecosysteem. In de buurt van Manizales (20 min), ben ik een nacht blijven slapen op een grote koffiefarm: Hacienda Venezia! Het is een prachtige grote koffiefarm waar het ze je erg goed uitleggen hoe het hele proces in z’n werk gaat.

Valle de Cocora

Salento & Valle de Cocara

De meeste reizigers gaan naar Salento voor koffiefarms en Valle de Cocora. ’s Morgens ga je met een van de gekleurde Willy jeeps op het plein richting de valle. Ga voor 8.00 uur weg, want ’s middags kan het weer nogal omslaan. Je kunt in Valle de Cocora een looping maken van ongeveer 4 uur waarbij je eindigt bij de hoge palmbomen. Mooie tocht waarbij je onderweg bij het colibri huis een pauze kunt houden. Op het einde kom je uit bij de gigantisch hoge palmbomen (net teletubbie land)! Het ziet er nogal surrealistisch uit!

Cali & San Cipriano

Cali, de stad van de salsa! Het is niet de meest interessante toeristenstad, maar absoluut een must voor de dansers onder ons. Het is ook niet de veiligste stad van Colombia, dus slaap hier in de wijk met de meeste hostels.

  • Een hele gave dagtocht vanaf Cali is naar San Cipriano! Daar ga je met burjitas, een houten plank die aangedreven wordt door een motor, door de junglelige westkust van Colombia. Net Jurasic park! In San Cipriano aangekomen kun je tuben op de rivier. Loop naar een van de laatste hutjes waar ze de tubes aanbieden, loop een uur verder en ga daar de rivier in. Lekker dobberen in de jungle!

Popayan

Witte stad! Bijna alle gebouwen zijn spierwit! Mooi om te zien binnen een dag. Het is een prima plek om de reis tussen Cali en San Agustin te doorbreken.

San Agustin beelden

San Agustin

Uitgestrekte vlaktes waar je geweldig goed kunt paardrijden of een tour kunt maken naar de langste waterval van Colombia die niet doorbroken wordt. Maar het belangrijkste in San Agustin, zijn toch wel de archeologische opgravingen. Allerlei gekken beelden die duizenden jaren geleden door Sjamanen gemaakt zijn zijn hier in de grond gevonden. Wel honderden!

Tatacoa woestijn

Een woestijn in Colombia? Dat was mijn eerste reactie! Maar hij bestaat echt! Vanaf Neiva ga je met de bus naar Villavieja waarbij je in een jeep stapt naar de Tatacoa woestijn. De accommodaties zijn basic en op 1 hand te tellen. Een nachtje hier is voldoende om een mooie wandeling bij zonsondergang in de rode woestijn te maken! Verderop ligt ook nog een grijs gekleurde.

Bogota Simon Bolivar plein

Bogota

De hoofdstad van Colombia! You hate it, or you love it. Ik woon er nu alweer bijna een half jaar, dus ondertussen ben ik bevooroordeeld. Nu ben ik nog altijd nieuwe dingen aan het ontdekken, maar als backpacker vond ik 3 dagen voldoende. Een van de leukste tours om hier te doen is de fietstour van Mike Bike en met de kabelbaan het uitzichtpunt Montserrate te bezoeken. Vanaf daar zie je pas echt hoe gigantisch deze stad is! La Candeleria, het oude centum, is leuk om overdag rond te lopen. In de avonduren ben je als feestvierder vooral te vinden in Zona T, het noorden van Bogota. Tijdens mijn backpackavontuur was dit mijn laatste stop, voordat ik naar Ecuador vloog.

Andere plekken die ook de moeite waard zijn om in je reisroute in te plannen:

  • Casa del Agua: 3 uur zuideljik van Cartagena is een huis in het water, waar je nooit meer weg wil!
  • Minca: Jungle & watervallen gebied in de buurt van Santa Marta. Had graag even in de enorme hangmat van Casa Elemento gelegen.
  • Villa de Leyva: Op 5 uur ten noorden van Bogota, vind je het prachtige koloniale stadje met het grootste plein van Colombia!
  • Barrichara: Ook wel het mooiste dorp van Colombia genoemd.
  • San Gil: Outdoor/adventure town
  • Woestijn Cabo de la Vela: Iets meer off the beaten track dan de Tatacoa woestijn.

Heb jij nog aanvullingen voor de reisroute door Colombia?

LEAVE A COMMENT