Kosten 3 weken Indonesië

Kosten 3 weken Indonesië

Drie weken met met een ‘klein’ backpackers budget naar Indonesië! Jawel het is mogelijk! Graag geef ik je een inzicht in de kosten die ik gemaakt heb om je zo een beeld te geven wat alles in indonesië kost.  Deze reis stond Java (8 dagen), Bali (7 dagen) en Gili Trawangan (3 dagen) op het programma. Prijzen kunnen verschillen door de wisselkoers en er is een verschil tussen hoog- en laagseizoen. Onderstaande prijzen zijn uit de maand augustus 2014. Ik heb vrij goedkoop kunnen reizen. Sommige dingen hadden goedkoper gekund als je wel of niet van te voren boekt, maar ik ben blij met het eindresultaat. Natuurlijk kun je het zelf zo gek maken als je zelf wil.

 

Vluchten

Retour vlucht Amsterdam-Jakarta  € 550,00
Enkele vlucht Denpasar – Jakarta  €   40,00
Totaal  € 590,00

Met Emirates vloog ik in Augustus 2014 naar Jakarta. Daarbij was een overstop in Dubai inbegrepen. Geen probleem, want zo kon ik nog vriendinnetjes opzoeken die in Dubai wonen, omdat ze voor de Emirates werken. Stiekem is het erg leuk om deze stad even mee te pikken. De vlucht heb ik in januari geboekt. Normaal ben ik nooit zo vroeg met boeken, maar dit was een hele goede aanbieding voor de zomervakantie, dus niet te lang twijfelen en boeken maar! De binnenlandse vlucht is geboekt bij Asia Airlines, een budgetairline en een van de meest betrouwbare in Azië.

Vervoer Indonesië

Trein Jakarta-Bandung  €                    5,80
Trein Bandung- Yogyakartan  €                 16,00
Trein Train Yogyakarta – Surabaya  €                 11,00
Trein Surabaya-Malang  €                    1,70
Ferry + Bus Java – Denpassar  €                    5,60
Borobudur Privé chauffeur  €                    5,25
Boot Gili eilanden  €                 55,65
Totaal  €               101,00

De meeste treinreizen heb ik op voorhand geboekt via Kereta-api, de Indonesische spoorwegen, omdat ik zoveel mogelijk uit de reis wilde halen in drie weken. Op zich is dit niet perse nodig en kun je het ook ter plekke bij het station regelen. Vaak is het dan net iets goedkoper, al kun je wel de hoogste klasse mislopen als deze is volgeboekt.

 

Eten en Drinken

 € 140,00

Eten en drinken kun je voor ongeveer €7,50 per dag Indonesië. Zeker op Java kun je het zelfs redden met €5,- per dag. De Nasi Goreng, boemboes en Gado Gado zijn nergens in de wereld beter dan op Java! Bali daarentegen is duurder doordat het toerisme hier al meer ontwikkeld is. Pizza, pasta’s, hamburgers zijn dan ook vaker op het menu te vinden dan op Java.

Tours

Helios Bromo-Ijen tour  €   84,00
Blue fires Ijen  €   10,50
Boottocht door haven van Jakarta  €      1,75
Fietstocht Yogyakarta  €      9,50
With Locals dinner  Gratis
Borobudur entree  €      6,65
Totaal  € 112,40

Afdingen bij tours in Indonesië kun je altijd proberen! Zo kun je heel wat Indonesische ruphia’s besparen! Daarom raad ik aan om grote tours daar te regelen. Wij hebben bijvoorbeeld de Bromo-Ijen vulkanen tour pas last-minute geboekt. Diezelfde nacht zaten we al in de bus. Er is vaak genoeg plek en zo niet, ga je bij de volgende tour operator vragen. De prijzen op de websites van tour operators zijn vaak vele malen duurder dan de prijzen die ze ter plaatsen vertellen. En ook dan zijn er nog onderhandelingen over de prijs mogelijk. Dit kan je wel tot €300/€400,- per persoon schelen!

Accommodatie

 € 280,00

In Indonesië reisden we met twee personen en dus boekten we het meest een twee-persoons kamer. Dat scheelt soms ook weer in de kosten. Deze kamers waren vaak vrij basic! Op backpacker niveau dus! De goedkoopste kamer was dan ook €5,- p.p.p.n. en daar mag je echt niet veel van verwachten. Als je niet heel veel luxe nodig hebt, kun je in Indonesië zeker uitkomen met €280. Ook hebben we twee accommodaties van €30 p.p.p.n gehad. Deze waren echt fantastisch! Met een beetje zoeken en vergelijken kun je zeker wat mooie accommodaties vinden voor een mooi prijsje!

 Extra’s

 €   80,00

Extra’s zijn voornamelijk taxi kosten, scooter huur, fiets huur en souvenirs. Dit bedrag is per persoon, maar kon wel zo goedkoop, omdat de taxi en huur met twee personen gedeeld kon worden. Reis je alleen, wordt dit bedrag hoger.

Gemiddelde per dag

Berekend op 18 dagen in Indonesië kom ik uit op het volgende bedrag per persoon per dag:

Vervoer Indonesië  €         5,60
Eten en drinken  €         7,70
Tours  €         6,30
Accommodatie  €       15,50
Extra’s  €         4,50
Totaal  €       39,60

Inclusief de vlucht komen de totaal kosten voor deze reis uit op ongeveer €1300 per persoon voor 18 dagen Indonesië! Dat scheelt minstens €200,- met een touroperator en de reis is compleet naar eigen wens in elkaar gezet. Backpackers, pak jullie spullen maar 😉

31 Comments

 • Charlotte

  Hoi!

  Mag ik vragen in wat voor soort accomodaties jullie zoal hebben geslapen?

  05/04/2016 at 22:14
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hay Charlotte!
   Natuurlijk:) Het waren vooral hostels of guesthouses. Soms maar voor €5,- tot €10,- p.p.p.n. Ook hebben we in wat luxere accommodaties geslapen. Aan het einde van de reis (vooral Bali is wat duurder) hebben we onszelf getrakteerd op wat luxere accommodaties en dan heb ik het over ongeveer €20,- a €30,- p.p.p.n. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Die boekte ik via booking.com of airbnb.com. Om je een goed beeld te geven zal ik je een lijstje van onze accommodaties incl prijzen (wel 2 jaar geleden) naar je e-mail sturen met de prijzen (2 jaar geleden). Veel plezier in Indonesië als je gaat! Een prachtig land!

   05/07/2016 at 01:58
   • Charlotte

    Hoi Felice,

    Leuk om te horen! Ik vind het erg fijn om een blog te lezen met je route en kosten. Ik ben benieuwd naar de lijst met accomodaties. Waren deze soms erg primitief of was het altijd wel redelijk schoon en prima?

    En de trein vond jij ook goed te doen? In welke klasse heb je gereisd?

    Ik ga in juli 3 weken dus ben erg benieuwd!

    Groetjes Charlotte

    05/08/2016 at 22:42
   • Felice - Rugzak vol Reizen
    Felice

    Hoi Charlotte,

    Hopelijk had je wat aan de lijst met accommodaties 🙂 Het ging van erg primitief naar bijzondere accommodaties, zoals luxe kampeertent tot aan typisch Sumatraans huis via Airbnb. Vanalles wat dus, maar over het algemeen wel het meeste budget accommodaties. De treinreizen zijn prachtig! Je kunt ze via website reserveren (zie kopje vervoer) als je dat fijn vindt, of gewoon op locatie! Meestal pakten we eksekutif, de betere klasse in de trein. Toch wel fijn als je soms 5 tot 7 uur in die trein moet zitten 😉 Het is een prachtig land! Enjoy!

    05/13/2016 at 00:46
 • Laura van Spaandonk

  Hoi Felice,
  Het is super om je blog te lezen en ook deze post over de kosten en route. Zou je misschien ook naar mij de lijst met accommodaties door willen sturen? ik wil in de zomer op vakantie naar Bali dus alle informatie en tips zijn welkom!
  Groetjes Laura

  01/09/2017 at 13:05
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hay Laura, wat leuk om te horen! 😀 Goed dat je er wat aan hebt. Tuurlijk kan je dat lijstje sturen! Misschien vind je er nog leuke accommodaties tussen. Ze staan in je mailbox. Laat maar weten als je nog vragen hebt. Veel plezier met de voorbereiding! Groet, Felice

   01/13/2017 at 05:57
 • Constantijn

  Hoi Felice,
  Super handige blog!
  Ik wil deze zomer samen met mijn vriendin naar Bali. Zou je misschien jou lijst met accomodaties willen mailen?
  We zijn nog opzoek naar accomodaties dus alle tips zijn welkom!
  Groeten,
  Constantijn

  01/17/2017 at 21:12
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Constantijn,
   Wat leuk dat jullie naar Bali gaan! Prachtig eiland, dus dat wordt lekker genieten op vakantie! Leuk om van je te horen, ik heb je een mailtje gestuurd. Als je nog vragen hebt, let me know 🙂 Veel plezier! Groeten, Felice

   01/23/2017 at 06:36
 • Dirk-Jan Nieuwenhuizen

  Hey Filice,

  Ik was ook van plan om van de zomer naar java / bali / Gili Trawangan en hebben hier 3 weken voor.
  Zou ik ook het lijstje met overnachtingen mogen?

  Omdat we misschien van plan zijn om op Gili Trawangan te gaan duiken willen we daar langer verblijven. Nu was ik benieuw of 6 dagen voldoende zou zijn voor Java of dat je dan veel te veel bezig bent met van a naar b gaan i.p.v. te genieten van de natuur / cultuur.

  En als laatste wat zijn volgens jou de must see op deze trip?

  Groeten,
  Dirk-Jan

  01/19/2017 at 12:58
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Dirkjan!

   Gave reis! Vele contrasten, van prachtige idyllische stranden op Gili, toeristeneiland/rijstvelden Bali, tot authenticiteit op Java! Lijstje staat in je mail! Java kun je prima doen in een week, het ligt er maar net aan waar je van houdt. Voor mij was dit echt het Indonesië gevoel, dus had er wel wat langer kunnen blijven. Ondanks dat Bali veel mooier is, moest ik echt even wennen aan het aantal toeristen. Gili kun je prachtig duiken! Erg is helaas wel veel dood koraal. Zonde! Je kunt wel goed duiken met Mantarays en zeeschildpadden. Hoogtepunten: Java: Bromo en Ijen Vulkaan. Bali: Met scooter door rijstvelden rijden vanaf Ubud. Gili: duiken, lekker genieten van witte stranden.
   Als je nog vragen hebt, laat het me weten.
   Groetjes,
   Felice

   01/23/2017 at 06:43
 • Daphne

  Hoi Felice,

  Ook ik zou graag het lijstje met accommodaties krijgen voor Bali en de Gilli eilanden!

  Groetjes Daphne

  02/06/2017 at 13:46
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hola Dapnhe,
   Leuk dat je ook geinteresserd bent! Ik heb je wat accommodaties gestuurd. Hopelijk heb je er wat aan! vergeet vooral in Bali niet op Airbnb te kijken. Daar staan echt prachtige droombestemmingen op! Veel plezier en als je nog vragen hebt, let me know! Groetjes!

   02/09/2017 at 05:09
   • Serpil

    Hoi felice

    Ik ga ook voor het eerst naar het verre land Bali..
    Heb veel aan je blog gehad…en kreeg daardoor meer het lef om alleen de tickets te kopen en verder daar alles te regelen en te plannen.. met jouw informatie en aanbevelingen voor accommodaties zou ik met een gerust hart kunnen genieten van mijn vakantie.. zou jij mij die willen opsturen via het e-mail adres serpil80@live.nl hartelijk hartelijk bedankt met grote vriendelijke groet , Serpil

    P.S. anders blijf ik je lastig vallen 😉

    06/18/2017 at 23:10
   • Felice - Rugzak vol Reizen
    Felice

    Hay Serpil,

    Wat goed dat je het ticket gekocht hebt en super leuk om te horen dat je veel aan m’n blog gehad hebt. Daar doe je het uiteindelijk voor. Je zult zien dat je een top vakantie gaat krijgen op Bali! Je kunt er prima relaxen, cocktails drinken, surfen en dansen, maar daarnaast ook cultuur snuiven tussen de rijstvelden, bij de bewoners thuis, in de tempels. Rijd je scooter? Ga dan zeker vanuit Ubud op pad om de rijstvelden buiten het dorpje te zien. Prachtige natuurd. Haha je hebt als het goed is nu een mail in je inbox met de accommodaties, maar schroom je niet om me lastig te blijven vallen met vragen 😉 Maar je kunt het ook allemaal op je af laten komen, je zult zien dat je het allemaal goed geregeld krijgt op het moment dat je daar bent. Zo gebeuren de meest spontane dingen! Heel veel plezier! Groet, Felice

    06/23/2017 at 23:15
 • Sanne

  Hoi Felice,

  Ook ik zou graag het lijstje met accommodaties krijgen! Wij zijn oom druk met de voorbereidingen 🙂 bedankt voor deze blog, hebben we veel aan!!

  Alvast bedankt!
  Groetjes Sanne

  02/11/2017 at 23:15
 • Saritha

  Hoi Felice, ik ga in september 3 we samen met m’n vriend naar Indonesië voor het eerst. We zitten een beetje in dubio of backpacken of een georganiseerde individuele rondreis… Qua kosten is het beter om te backpacken maar vind dat wel een beetje spannend, aangezien wij dat nog nooit hebben gedaan. Zou je dit aanraden en zo ja, kan je mij ook de accomodaties mailen waar jullie allemaal zijn geweest?
  Alvast heel erg bedankt

  Groetjes Saritha

  02/26/2017 at 13:53
 • Maike

  Hoi Felice,

  Wat een enorm handige blog om te gebruiken bij de voorbereiding van onze reis (3 weken) naar Indonesië. Wij gaan voor het eerst dus alle informatie is welkom. Zou ik misschien ook jouw lijst met accommodaties willen mailen? Alvast bedankt!

  Groeten,

  Maike

  06/02/2017 at 18:23
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hay Maike,

   Leuk dat jullie naar Indonesië gaan! Het is een prachtig land! Waar gaan jullie allemaal heen? Java? Bali? Lombok!?
   Ik vond juist de contrasten tussen Bali en Java heel groot, dus daarom heel divers en ontdek je allerlei leuke plekjes. Ik stuur je het lijstje met Accommodaties. Hopelijk heb je er nog iets aan. Heel veel plezier en voor meer vragen, weet je met te vinden.

   Groetjes!

   06/23/2017 at 23:11
 • Carly

  Hey Felice,

  Erg leuk om te lezen ! Ik ben ook erg benieuwd naar je lijst met accommodaties, zou je hem mij ook willen sturen?
  Ik ben nog aan het oriënteren, en dit is een erg handig blog!

  Groetjes

  09/19/2017 at 15:08
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Carly, thanks voor je leuke berichtje! 🙂 Uiteraard! Ik stuur je het lijstje door. Hopelijk heb je er wat aan als input. Uiteraard kan het een en ander alweer veranderd zijn qua prijzen, maar het zal een algemeen beeld weergeven. Heel veel plezier! Groetjes, Felice

   10/02/2017 at 04:19
 • Ikram

  Hoi Felice,
  Handige blog!! Ook ik ben erg benieuwd naar je lijst met accommodaties. Zou je deze willen opsturen?
  Alvast tnx!
  Groetjes

  09/24/2017 at 11:21
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Ikram, You’ve got mail 🙂 Uiteraard! Heb jij al een idee waar je zoal heen wil? Heel veel plezier in dit prachtige land!

   10/02/2017 at 04:27
 • Gabrielle

  Hoi Felice

  Wat een leuke blog. Ik ben mij aan het oriënteren om zo’n mooie reis samen met mijn man en kinderen (nu 14 en 16 jaar) te maken in de zomer van 2019.
  Graag zou ik dan ook een overzicht van accomodaties die jij hebt bezocht willen ontvangen.

  Hartelijke groet
  Gabrielle

  02/03/2018 at 13:56
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hey Gabrielle,

   Wat leuk dat jullie met het gezien naar Indonesië gaan! Dat gaat vast een fantastisch mooie reis worden!
   Ik heb het lijstje naar je toegestuurd. Ik wens jullie heel veel plezier in het prachtige Indonesië!

   Liefs, Felice

   02/06/2018 at 20:29
 • Phebe

  Hi Felice!

  Erg fijne blog om te lezen met super veel nuttige info! Ben de zoveelste die het vraagt haha, maar ik zou ook super graag de lijst met accomodaties willen ontvangen! Wil namelijk ongeveer dezelfde route doen (+ Lombok) in mei. Alvast super bedankt!

  x Phebe

  03/07/2018 at 21:38
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Phebe, dankjewel voor je leuke reactie op de blog! 😀 Leuk om te lezen! Ondertussen heb je de accommodaties in je mail ontvangen. Een hele fijne reis in mei! Je gaat naar prachtige plekken! Liefs, Felice

   03/20/2018 at 19:31
 • Marcel

  Hi Felice,

  wat leuk om jouw verhaal te lezen. ik ben voor mijn familie aan het puzzelen maar krijg een deel van de reis niet helder. Graag ontvang ik ook jouw lijstje waar je geslapen hebt. Het is mijn bedoeling om vanaf nederland naar bali te vliegen n terug. We willen een interne vlucht maken van Denpasar naar YogYakarta (fietsen en tempels). Dan met de trein naar ergens dichtbij ? de bromo -Ljen om de tour ergens te boeken die plaats wil ik graag weten en hoe je dan weer terug komt naar bali via kalipuro? ik hoop dat je mij kunt adviseren. groetjes Marcel

  03/19/2018 at 20:59
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Marcel, Erg leuk dat je een berichtje achterlaat! Dankjewel! Super dat je naar Indonesië gaat! Het is een prachtig land! Ik heb je zojuist het lijstje van accommodaties gestuurd. Het is van 2 jaar geleden, dus de prijzen zullen ondertussen alweer veranderd zijn, maar misschien haal je er nog een leuke accommodatie uit. Ik kan je ook helpen met je andere vragen. Die zal ik je uitgebreid beantwoorden in de mail, maar mochten andere lezers dezelfde vraag hebben, dan hier alvast enkele tips: de fietstour van Viavia in Yogyakarta is erg leuk om te doen! Vanuit Yogya kun je de trein nemen naar Malang en bij Helios transport een goede tour boeken naar Bromo, Ijen en de overtocht naar via Ketapajang (Java) naar Bali. Voordat we met de boot gingen hielp de gids ons met het kopen van buskaartjes naar Denpasar. Heel veel plezier met de hele familie in Indonesië! Groetjes, Felice

   03/20/2018 at 20:17
 • Kamil

  Zo te zien ben je een inspiratie voor menig gelijkgestemden.
  Waauw wat een uitgebreide uitleg over jouw prachtige reis. Na het lezen van jouw verhaal heb ik er nog meer zin in. Nog maar gisteren mijn ticket geboekt, maar is nog even aftellen naar eind juni. Het zal alvast een perfect ‘virgin’ solo-reis worden. Kijk er alvast naar uit. Laat het organiseren maar beginnen… en euhm alle extra tips rond accommodatie zijn uiteraard welkom, als je het niet erg vindt om te delen, eeuwige dankbaarheid in return en een paar extra ‘kiekjes’ van de reis.
  Dank je om te delen met ons!
  Fijne groet 🙂
  Kamil

  03/28/2018 at 00:30
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Kamil, wat een leuk berichtje heb je achtergelaten! 🙂 Gefeliciteerd met je boeking! Nu kan de voorbereiding echt van start! Het is een fijn land om in contact te komen met de lokale bevolking en om prachtige dingen te zien. Zeker kan ik je de accommodaties sturen. Als het goed is zitten ze in je mailbox. Hopelijk kun je er wat mee en stuur gerust je kiekjes van de reis op! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Heel veel plezier! Groetjes, Felice

   04/10/2018 at 19:55
 • Max

  Hallo felice ,

  Mijn vriendin en ik zijn ons aan het orienteren om een rondreis op bali te maken. We zitten
  Alleen tegen hoge vliegtuig prijzen aan te kijken. Nog tips hiervoor en wat is een prijs richting die we aan moeten houden. Nog een dingetje de treinreis van jakarta naar Denpasar hoelang duurt deze ?
  Greetzz.

  12/28/2018 at 02:11

LEAVE A COMMENT