Wat te doen op Isabela, Galapagos?

Wat te doen op Isabela, Galapagos?

Oh oh Isabela wat ben je mooi! Het eiland waar de tijd heeft stil gestaan! Waar de wegen nog van zand zijn, een bankautomaat nog niet bestaat, de supermarkten voornamelijk over blikvoer, rijst en bonen beschikken, waar iedereen elkaar kent en begroet. Een plek waar de massa’s toeristen nog niet te vinden zijn! Op wat restaurantjes en tourorganisaties na is Isabela nog onaangetast. Dit maakt Isabela voor veel reizigers een van de favoriete eilanden.  

Isabela is het jongste en grootste Galapagos eiland. Er zijn wel 5 actieve vulkanen te vinden van de in totaal 8 actieve vulkanen in Galapagos. Ook op dit eiland woont het grootste gedeelte van de inwoners in het dorp (± 1800 inwoners), genaamd Puerto Villamil! Het is klein, binnen 20 minuten loop je het dorp in en uit.

Isabela Galapagos straat

Tour naar los Tuneles

De tour naar Los Tuneles wordt gezien als een van de beste eendaagse tours op Galapagos. Ook ik was enthousiast! Onderweg naar de lava bruggen verwelkomde de blue footed boobies ons al en zagen we een 4 meter grote rog! Een gigantisch grote zwarte schim schoot door het water! Fantastisch om te zien! Vervolgens ging de boot op het juiste moment met de golf tussen de zwarte lava-rotsen in! Hier zie je goed dat de Galapagos eilanden bestaan uit lava-stenen. Groene zeeschildpadden zwemmen hier rustig onder de lava-bruggen door. Zoals vele andere dieren op de eilanden, zijn deze ook buiten proportie groot! Wel 5 keer zien we mannetjes en vrouwtjes in het water. Ik was al helemaal blij, niet wetende dat ik later die dag ook nog met deze joekels zou snorkelen! Tijdens het snorkelen zagen we zeepaardjes, scholen vissen, golden stingrays en pinguins zonnebadend op de rosten! Tijdens onze tweede snorkel sessie kwamen ze tevoorschijn, de ene zeeschildpad na de andere op nog geen 3 meter afstand! Rustig zwemmend door het water, zodat je lang genoeg van ze kunt genieten! Nog een tijdje gingen we op zoek naar haaien die zich zouden moeten verschuilen tussen de rotsen. Helaas waren ze deze dag niet thuis.

Ik heb geboekt bij Pahoehoe tours die een goed georganiseerde tour aanboden met veel uitleg van gids Gabriël! Het kost dan wel $90 dollar, maar dan heb je ook wat!

Isabela Los Tuneles Galapagos tour Isabela Galapagos pinguins

Isabela Galapagos Los tuneles schildpad Isabela Galapagos Los tuneles snorkelen

Snorkelen bij de haven & Concha la perla

Snorkel onder de arm en gaan met die banaan! Bij de haven liggen veel zeehonden uit te rusten op de banken. Als ze dat niet doen zijn ze te vinden in het water. Het is een feestje om met deze nieuwsgierige beestjes te snorkelen! Ik kon er geen genoeg van krijgen, dus ben ik twee keer gegaan. Een dag zag ik enkel wat vissen, roggen, een kwal en een zeepaardje bij Concha la perla, de steiger naast de haven waar je gerust je kleren kunt achterlaten. De andere dag schoten er wel tien pinguïns aan me voorbij en gingen twee zeehonden koprollend door het water. Het is dus een beetje mazzel hebben, maar de dieren zijn er in ieder geval te vinden! Wil je ook dieren spotten? Haal in de morgen voor $5,- een duikbril, snorkel en flippers bij de haven of bij een van de tourorganisaties. In de middag kan het nogal druk worden met mensen die van de cruise boten komen en zijn er dus ook minder dieren te spotten.

Isabala Galapagos zeeleeuwen bank Isabela galapagos pinguin snorkelen

Flamingo’s & schildpadden broedcentrum

Vele flamingo’s zoeken hun eten in de mangrove die binnen 5 minuten lopen vanaf Villajil te bereiken zijn. Zeker in de namiddag als de zon ondergaat is dit een plaatje! Via de vlonders kom je na een half uurtje lopen uit bij het broed centrum van de schildpadden. Persoonlijk vond ik deze beter dan het Darwin Center op Santa Cruz (andere eiland). Hier zie je namelijk ook vele baby schildpadden die uiteindelijk net zo reuze worden als hun ouders, die ook in dit broedcentrum te zien zijn. Ik mocht zelfs een paar kleine schildpadjes voeren! Pas dan merk je hoe sterk ze zijn in hun kaken! De medewerker van het broedcentrum vertelt je graag meer over hun werk!

Isabela Galapagos Flamingo Isabela Galapagos schildpadden

Toevoer eten en drinken naar het eiland

Zie je een groot containerschip voor de kust liggen, ga dan een kijkje nemen bij de haven. Het is namelijk bijzonder hoe hier eten en drinken wordt toegevoerd. Elke keer gaat er een bootje van het schip naar de haven met 1 zeecontainer vol eten en drinken. Dat wordt later weer verspreid over de restaurants en winkeltjes in Villamil. De winkels die daarvoor nogal leeg waren staan weer wat voller met schoonmaakspullen, blikken eten en rijst. Pas dan besef je hoe geïsoleerd je zit!

Isabela Galapagos eten en drinken Isabela toevoer eten drinken

Vulkaan Sierra Negra

De 2e grootste vulkaankrater ter wereld is te vinden op Isabela! Zelf heb ik de tour niet gedaan, omdat ik al verschillende vulkanen op mijn reis heb gezien en niet meer wilde betalen voor een tour. Mocht je de tour willen doen betaal je $35,-.

Slapen en eten

Ik sliep bij Pasada del Caminante, dat wat verder in het dorp ligt (5/10 minuten van het strand). Geen bijzonder hostel, maar wel budget proof ($18 per nacht incl. taxes). Als ik nu nog een keer zou mogen kiezen zou ik gaan voor Casa Rosada, direct gelegen aan het strand, inclusief hangmatten en gezellige avonden in de aangelegen bar! Ook bij de buren, Beto’s bar, is het goed vertoeven. Budget uiteten? Aan het pleintje liggen verschillende restaurantjes die menu’s aanbieden voor $7 a $8,-. Deze menu’s bestaan uit een sapje, soep en hoofdgerecht. Voor de visliefhebbers die zichzelf graag een keer verwennen is de kreeft bij Dolfines aan te raden. Voor $13 a $15,- heb je een heerlijke traktatie!

Beto's bar Isabela Galapagos Casa Rosada Isabela Galapagos

TIP TIP TIP van de dag!!!

Neem cashgeld mee van Santa Cruz! Er staan dan wel dollar tekentjes op de plattegrond, maar dat zijn banken en geen geldautomaten! Het overkwam mij om zonder geld op het eiland te zitten, omdat niemand me dit had verteld. Gelukkig kon ik geld lenen van een medebackpacker! Andere mogelijkheden zijn met creditcard betalen in de restaurants en enkele tourorganisaties, maar dan betaal je ook nog eens de 22% creditcard kosten. Ook moet er ergens in het dorp een huisje zijn waar je met creditcard kunt betalen en cashgeld terug krijgt, maar ook hier betaal je 22% meer! Er zijn dus opties, maar voor de budget reiziger zijn dit de minder prettige ;).

Wat zijn de Galapagos eilanden eigenlijk precies en wat kun je verwachten? Lees het in mijn algemene blog over Galapagos in al zijn puurheid!

 

Enthousiast over Isabela? En wil je niet op de bonnefooi? Laat Sandra, de lokale reisexpert en “Local Hero’ het samen met je regelen. Je hebt rechtstreeks contact én boekt met alle Nederlandse garanties. Neem contact op met Sandra voor opmaat advies.

4 Comments

 • Daniëlle

  Leuke tekst!

  04/25/2016 at 07:13
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Dankjewel! 🙂

   04/25/2016 at 07:20
 • Fay

  Geweldig! Dankjewel : )

  10/17/2016 at 01:24
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Fay! Wat fijn dat je er wat aan hebt. Veel plezier op Isabela! Het is een heerlijk eiland om een paar dagen rond te hangen 😉

   10/17/2016 at 21:51

LEAVE A COMMENT