Stijg boven jezelf uit tijdens de Laguna 69 hike

Stijg boven jezelf uit tijdens de Laguna 69 hike

Als je denkt aan Peru denk je vast aan Machu Picchu, Lima en de Colca Canyon. Het deel ten noorden van de hoofdstad van Peru wordt door veel reizigers op hun route overgeslagen. Jammer, want op enkel 8 uur rijden van Lima ligt het dorpje Huaraz te midden van de bergen van de Cordillera Blanca, ruig en onvoorspelbaar. Het is het walhalla voor hike-liefhebbers zoals ik. Een van de bekendste dag-hikes is Laguna 69, een prachtig blauw meer op wel 4700 meter hoogte. De hike ernaartoe behoort absoluut thuis in de categorie, ‘die wil je niet missen’.

Het dorp Huaraz (3100m) is het startpunt voor veel hikers in Peru! De mogelijkheden in de Cordillera Blanca zijn dan ook eindeloos; gletsjer hikes, meerdaagse trekkings en daghikes. Ik had helaas geen tijd voor lange dagtrips, dus koos voor de spectaculaire – zo werd mij verteld  – Laguna 69 trekking.

 

Laguna 69 hike Peru

 

There we go:

“Aangezien ik gisteren nog op zee niveau was en het verschil van 3100 meter binnen 24 uur best aardig is, moet ik een dagje rustig aan doen (Hoogteziekte verschijnselen niet onderschatten). Het is wat frisser op deze hoogte en ik voel dat er minder zuurstof in de lucht hangt wat een licht druk in mijn hoofd veroorzaakt. Dus struin ik rustig door het dorpje en plan een acclimatisatie dag-hike in naar Wilcacocha voor de dag erna. De druk in m’n hoofd neemt af en ik loop niet meer rond met een koortsachtig hoofd, dus ready to go naar Laguna 69 dag-hike. Die ga ik wel even rocken.

 

 

De volgende dag worden de veters van de schoenen aangetrokken om 5 uur ‘s ochtends en vertrek ik met een groep van 15 backpackers vanaf Akilpo hostel richting ons startpunt waar we rond 9 uur aankomen. Onderweg stoppen we bij een mintgroen meer, waarbij het kleurtje lekker afsteekt tegen de rode barsten van de papierbomen. Nog een stukje met de bus en dan zijn we er. Tijdens de rit laten steeds meer bergen hun schoonheid zien. Die ruige toppen zorgen altijd voor een klein geluks-momentje. Waarschijnlijk doordat de liefde tussen mij en de bergen en ooit uitgroeide tot grote hoogte tijdens de berg vakanties in Italië. Op weg naar huis keek ik net zo lang door de achterruit tot ik geen berg meer kon zien. Elk jaar opnieuw een laatste zwaai naar al dat moois! Okey, terug naar waar het om draait, Laguna 69!

 

Huascaran hoogste berg Peru

Laguna 69 hike, Peru

 

Pieken vol sneeuw prijken vol trots in de lucht terwijl het gesmolten water zijn weg naar beneden vindt. De mokka koeien liggen lekker te chillen, heerlijk melk te produceren met uitzicht op de hoogste berg van Peru, de Huascarán van wel 6768 meter hoog. Wat een baas! Het begin van de tocht loop ik door de vallei die constant wordt doorbroken door kronkelende beekjes (springkunsten tijdens de tocht vereist). Ik kijk voor me en zie wat me nog te wachten staat, een hele, hele grote berg!

 

Laguna 69 hike, Peru

Laguna 69 hike, Peru

 

De zware klim wordt ingezet. Het pad gaat zigzaggend omhoog terwijl ik het eindpuntje puffend stapje voor stapje dichterbij zie komen. Nee geintje natuurlijk, ik ging deze berg rocken weet je nog! De groep is ondertussen al behoorlijk uit elkaar gevallen, ieder loopt op zijn eigen tempo. Het is toch best pittig. Rustig aan, veel water drinken en proberen ieder O2 molecuul tot me te nemen. Toch is het opeens akelig stil in de groep waarmee ik op pad ben. Terwijl het grind onder m’n schoenen knispert hoor ik enkel het gehijg van de andere om me heen. Okey, ik geef toe, het is best een pittig wandelingetje.

 

Laguna 69 hike, Peru

Laguna 69 hike, Peru

 

Maar zoals een moeder haar gepuf vergeet bij het zien van haar baby, zo vergeten wij ons gepuf meteen bij het zien van dat ene moois waarvoor we komen: Laguna 69! Een voorbeeld van perfectie: de grillige bergen bedekt door gletsjers en watervallen die uitmonden in een helder blauw meer. Een fijn plekje om onze lunch te nuttigen en 100.000 foto’s te maken, want de ene hoek is nog mooier dan de ander. Ik ga neem even afstand van de groep en geniet op een rotsblok van de rust en het geweld om me heen! De terugtocht naar beneden wordt ingezet, nog een laatste zwaai; doei berg! Moe maar voldaan plof ik die nacht in m’n bed. Okey, nog één keer de foto’s van vandaag bekijken.

 

Laguna 69 hike, Peru

 

Praktische tips voor de Laguna 69 hike

Niveau: Middel tot moeilijk
Duur: ongeveer 5-6 uur (3 uur heen, 2,5 uur terug)
Hoogste punt: 4700 meter
Hoogte Laguna 69: 4500 meter
Maximale Stijging in één dag: 1600 meter (incl. autorit)
Meenemen in daypack: minstens 2,6 liter water, wc papier, lunch, snacks, trui, camera
Beste tijd: Mei-Oktober

 

Laguna 69 hike, Peru

 

Laguna 69 hike boeken

Ik was als backpacker alleen en vond het dus wel gezellig om het met een groep te doen. Akilpo hostel, in het centrum van Huaraz, biedt veel goede tours aan! Veel backpackers die hier slapen komen dan ook maar voor één ding: HIKEN! Laguna 69 wordt daarbij niet overgeslagen. De Laguna 69 tour boeken in Huaraz kost ongeveer 50-70 sol (prijzen 2016).

 

Laguna 69 tour, Peru

 

Laguna 69 zelf regelen

Op eigen houtje (evt. met tent) naar Laguna 69 kan ook, al kan het transport veel tijd in beslag nemen en de transportkosten kunnen nog duurder zijn dan een tour. De hike route is daarentegen goed aangegeven. Hoe kom je bij het startpunt van Laguna 69:

Collectivo (budget optie): Neem een collectivo voor een paar Sol uit Huaraz richting Yungay. Daar stap je over op een andere collectivo naar Cebollapama. Note: vraag altijd van tevoren bij je accommodatie hoe je per collectivo komt, mocht deze route ondertussen gewijzigd zijn. Het kan ook zijn dat je vanuit een dorp beter een taxi kan boeken, waardoor de prijs oploopt. De entree voor het park kost 10 Sol (prijs 2016).

 

Laguna 69 hike, Peru

 

De route naar Laguna 69

Zodra de bus stopt bij het beginpunt kan de tocht naar Laguna 69 beginnen. Tijdens de route kom je de volgende herkenningspunten tegen:

  1. Alleen het eerste stukje (enkel paar honderd meter) van de route gaat naar beneden, daarna is het alleen maar stijgen.
  2. Nadat je een bruggetje hebt gepasseerd krijg je de keuze tussen 2 paden. Neem het rechter pad, want het linker pad gaat naar Pisco (andere route).
  3. Wandel over een brug en dan zie je de vallei verschijnen. Daar is het pad vrij duidelijk te zien dat je naar de top brengt.

Tags

LEAVE A COMMENT