Machu Picchu bezoeken: hoe kom je er?

Machu Picchu bezoeken: hoe kom je er?

Machu Picchu, een van de zeven wereld wonderen, zou bij elke reiziger op de bucket list moeten staan. Mensen van over de hele wereld bezoeken de beroemde stad van de Inca’s! Allerlei nationaliteiten en leeftijden kom je tegen, want voor iedereen is het mogelijk om Machu Picchu te bereiken. Of je nu dagen te voet gaat of rustig met de trein. Graag deel ik praktische tips om bij Machu Picchu te komen.

Er zijn twee opties waaruit je kunt kiezen: lopend naar Machu Picchu of met de trein. Vaak is het afhankelijk van de tijd die je hebt, hoe goed je conditie is en hoeveel plezier je beleefd aan dagen wandelen. Je hebt in ieder geval minimaal 2 dagen nodig om Machu Picchu te bezoeken.

Signs Machu Picchu

Meerdaagse trekkings naar Machu Picchu

Bij alle tochten slaap je in tentjes. Op de Inca trail na, komen alle tours een dag voor de tour door Machu Picchu in Aguas Calientes aan. Dit is het toeristisch dorpje met het treinstation en vanwaar groene bussen de hele dag naar Machu Picchu rijden. Maar voor ik daarop vooruit loop, deel ik eerst de 4 meest gave hikes naar Machu Picchu:

  • De beroemde Inca Trail

De Inca trail, is de trails der trails, DE route die de Inca’s liepen. Onderweg kom je dan ook verschillende Inca vestigingen tegen. Er gaan genoeg porters mee die voor heerlijk eten zorgen. Het uitzicht op de 4e dag vanaf de zonnepoort (Sungate) op Machu Picchu is een geweldige traktatie na een pittige tocht.
Duur: 3 dagen lopen en de 4e dag begin je bij de Zonnepoort je bezoek aan Machu Picchu met gids.

  • De ruige Salkantay trek

Het wordt gezien als een van de zwaarste tochten, omdat je over een pas van 4630m loopt. De Salkantay mountain en het groene gletsjer meer zijn het meer dan waard! Deze tocht wordt vooral door veel backpackers gelopen. Ik heb geen seconde spijt van gehad met mijn keuze voor de Salkantay! Binnenkort meer hierover op rugzakvolreizen.nl
Duur: 4 dagen lopen met aankomst in Aguas Calientes. De 5e dag bezoek je Machu Picchu met gids.

  • De culturele Lares trek

De Lares trek is de meest onbekende, maar wint snel aan populariteit. Dit komt omdat deze route meer richt op cultuur. Je loopt in het prachtige Lares gebergte waarbij je verschillende dorpjes passeert waar ze nog weinig toeristen hebben gezien.
Duur: 3 dagen lopen met aankomst in Aguas Calientes. De 4e dag bezoek je Machu Picchu met gids.

  • De sportieve Inca Jungle

De Inca jungle is een topper voor mensen die niet 4 dagen willen lopen. Zij combineren namelijk een dag mountainbiken, met een dag hiken, raften en ziplinen. Van alles wat dus!
Duur: 3 dagen combi activiteiten met aankomst in Aguas Calientes. De 4e dag bezoek je Machu Picchu.

salkantay group
Boeken van meerdaagse trekkings                           

  • Incatrail: De Inca trail moet je tussen 3 tot 5 maanden voor je reis begint boeken. Er worden namelijk maar 500 persmits per dag uitgegeven en dat is inclusief porters. Zeker als je in het hoogseizoen gaat moet je ver van te voren boeken! Prijs: ± $450- /$500,-
  • Lares trek: Deze trek wordt minder aangeboden door travel agencies in Cusco, dus wil je verzekerd zijn dat je deze kunt lopen boek dan van tevoren. Prijs: ± $420,- / $480,-
  • Salkantay & Inca Jungle: De meeste backpackers kiezen voor deze opties, omdat ze niet al maanden van tevoren weten wanneer ze naar Machu Picchu gaan. Deze trekkings worden vaak zelfs pas enkel dagen voor vertrek in Cusco geboekt. Dit is zeker in het laagseizoen mogelijk! Dat bied je de kans om verschillende reisorganisaties in Cusco binnen te lopen en te onderhandelen over de prijs. De prijs op internet, mocht je van tevoren boeken, is namelijk vele malen hoger dan in Cusco. Ga voor de organisatie met de goedkoopste prijs, of waar je je goed bij voelt, want uiteindelijk wordt iedereen toch in dezelfde groep geplaatst. Prijs Salkantay trek: ± $220,-. Prijs inca Jungle: ± $170,-. (prijzen gebaseerd op boekingen in Cusco, niet via website)

Als reisbegeleider werkte ik veel samen met Milla tours voor de Incatrail en trein- en bustickets . Aan de dure kant, maar wel goed geregeld. De Salkantaytrek heb ik via Vertigo travel geboekt.

trein machu picchu perurail

Machu Picchu bezoeken met de trein

De meeste reizigers nemen de trein om Machu Picchu te bezoeken. De gebruikelijke route is Poroy (Cusco) – Aguas Calientes. Een alternatieve route is Ollantaytambo – Aguas Calientes, maar deze wordt het meest door touroperators geboekt voor mensen die een trekking doen. Bij alle touroperators in Cusco (dit zijn er veel!) zijn treintickets inclusief transfers naar het station te koop. Je kunt ook zelf de trein reserveren via Peru Rail. Denk dan wel zelf aan een tranfer of taxi vanuit Cusco naar Poroy treinstation (of Ollantaytambo, wat 1.5 verder is). De treinroute is prachtig! Je ziet door het glazen dak de besneeuwde bergen en naast je de rivier met daaraan Inca ruïnes!

Prijs trein enkele reis Poroy (Cusco) – Aguas Calientes: ± $70,-/$90,-

Bussen Machu Picchu

Bussen van Aguas Calientes naar Machu Picchu

De meeste treinen en trekkings die eindigen in Aguas Calientes komen laat in de ochtend of ’s middags aan. Daarom vertrekken de meeste toeristen pas de volgende ochtend naar Machu Picchu. De eerste bussen beginnen om 5.30 uur ’s ochtends te rijden. Deze bussen rijden constant tussen Aguas Calientes en Machu Picchu op en neer. Om 6.00 uur ’s ochtends gaat de entree open. Wil je zo goed als zeker zijn dat je binnen bent met zonsopgang ga dan uiterlijk 4.00 uur (hoogseizoen) en 4.45 uur (laagseizoen) in de rij staan. Heb je alles zelf geboekt, koop dan je buskaartje bij het houten hutje langs de rivier waar alle groene bussen naar Machu Picchu af en aan rijden.

Prijs enkele busreis Aguas Calientes –  Machu Picchu: ± $13,-

Geniet van een onvergetelijke dag bij magisch Machu Picchu! Het is een unieke plek waar je nog vaak aan terug zal denken! Als je ’s ochtends vroeg al naar Machu Picchu gaat heb je genoeg tijd om alles te zien en ’s middags de trein terug te nemen vanuit Aguas Calientes naar Cusco.

Gezien de grote belangstelling voor tickets is het slim je bezoek aan Machu Picchu vast te leggen. Carmen, reisexpert en “Local Hero’ woont er en regelt het allemaal voor je. Je hebt rechtstreeks contact én boekt met alle Nederlandse garanties. Neem contact op met Carmen voor advies.

 

LEAVE A COMMENT