Zwetend de kerst door op zoek naar de ‘Lost City’

Zwetend de kerst door op zoek naar de ‘Lost City’

De jeeps van Magic Tour (Lost city tour operator) staan klaar in Santa Marta! Na anderhalf uur rijden via ‘Ruta del Sol’, wijken we af, de bergen in. Elke meter brengt ons verder weg van de geciviliseerde wereld. Het laatste dorp dat we bereiken, is tevens ons vertrekpunt. Het vertrekpunt van de vierdaagse hiking-tocht op zoek naar de Lost City in de Sierra Nevada.

Ciudad perdida vallei

Samen met 12 andere avonturiers en Pedro, onze gids tijdens de lost city tour, begint de tocht de berg op. We maken gelijk kennis met de moeilijkheidsgraad van deze tocht. In de volle zon een flinke helling oplopen waar geen einde aan lijkt te komen, is zacht uitgedrukt en pittig te noemen. Binnen 5 minuten druppen de zweetdruppels al langs onze gezichten. Gelukkig weet Magic Tour precies wanneer we vocht binnen moeten krijgen en dus staan er op de top grote stukken watermeloen op ons te wachten. Wat ga je dat waarderen als je het niet verwacht! Het uitzicht over de toppen van de Sierra Nevada doet de zware start van de tocht snel vergeten. De wolken en het zuchtje wind maken het net iets aangenamer.

Militairen Farc Lost CityPedro vertelt ons dat in dit gebied veel gevochten is. De inheemse volkeren die hier al meer dan 1500 jaren wonen, werden door boeren verder de bergen ingedreven en ook de Farc was hier lange tijd aanwezig en hadden een booming cocaïnebusiness in de bergen. De militairen maakten er een einde aan door elke cocaïneplant eigenhandig uit de grond te trekken. In 2003 vonden hier de laatste ontvoeringen plaats. We passeren enkele militairen op onze route. Zij zorgen ervoor dat de Sierra Nevada veilig blijft voor toeristen.

De wegen worden langzaam smaller. De vergezichten worden verruild voor allerlei soorten bomen, mos en lianen. Na 4,5 uur bereiken we dan eindelijk ons kamp voor die avond. Afkoelen bij de waterval wordt door iedereen extra gewaardeerd. Ook zijn we blij met de ezels die ervoor zorgen dat er eten bij de kampen komt. En goed eten ook nog! Met een voldaan gevoel gaan we al snel richting bed. Met een hoop muggenspray en muggennetten boven ons hoofd vallen we als een blok in slaap.

kampen ciudad perdida

Om 6 uur ’s ochtends staan er alweer ei, fruit, brood, koffie klaar en zijn we ready to go! Een tocht van 7 uur wandelen met twee stevige bergen staan ons te wachten. De jungle is prachtig. Verschillende kleuren groen laten het gebied van zijn beste kant zien. Sinaasappels, cacaobonen, koffiebonen, papaya, bananen… u roept, de jungle geeft!

Bananen Ciudad perdida

Bananen

Cacaobonen Ciudad Peridida

Cacaobonen

Papaya Ciudad Perdida

Papaya

 

 

 

 

 

 

Voor de eerste keer maken we tijdens de Lost City tour kennis met een van de vier Tairona-volkeren die leven in de bergen van de Sierra Nevada. Een groepje staat  in hun traditionele witte kleren verlegen te kijken naar de voetballende toeristen. De Tairona’s (30.000 in totaal) bestaan uit vier volkeren die erg op zichzelf leven: de Arhuaco, de Wiwa, De Kogi en de Kankuamo. Door de Colombiaanse regering worden ze nu erkend, maar de volkeren maken hun eigen regels en hebben hun eigen gebruiken en rituelen. Dit verdient een aparte blog (stay tuned;))

Tairona's Ciudad Perdida

Onze tocht gaat verder door de jungle. Midden in de bergen passeren we een van de Wiwa-dorpen. Ze leven in huisjes gemaakt van modder, lianen en palmbladeren. Enkele huizen zijn voor mannen, de andere voor vrouwen en kinderen. Op elk huis steken twee punten uit. Deze staan voor de twee hoogste bergen van de Sierra Nevada: de Pico Cristóbal Colón (5776m) en Pico Simón Boliviar (5775m), de twee hoogste toppen ter wereld zo dicht bij zee (42 km).

Tairona dorp Ciudad Perdida

Na een vermoeiende dag op de Lost City tour is daar dan eindelijk kamp 2. We zijn slechts 1 km verwijderd van de Lost City. Helaas betekent hier 1 km 400 meter de hoogte in! Dus we wachten tot de volgende ochtend. Het is 24 december: nog een paar uur tot Kerstavond. Aangezien kerst totaal niet als kerst voelt, is het toch speciaal als onze gids ons twee flessen wijn en koekjes komt brengen. Voor Colombianen is kerstavond namelijk het belangrijkste moment rondom kerst. Later op de avond komt ook nog een fles Aguardente tevoorschijn, dé sterke drank van Colombia. Goed slapen kost geen moeite, door de sterke drank of is het de lange wandeltocht van vandaag?

Brug Ciudad perdida

Eerste Kerstdag is aangebroken tijdens de Lost City tour! We staan aan het begin van 1200 treden, voordat we ons einddoel bereiken, gelegen op – jawel – 1200 meter hoogte. Flink traplopen en daar zijn we dan, aan de voet van Ciudad Perdida – The Lost City!

Jungle Ciudad Perdida

Jungle Ciudad perdida2

Deze stad werd door de Tairona’s opgericht rond 700 na Christus, omdat ze op zoek waren naar een speciale plek voor een nieuwe politieke en spirituele stad. Hoog in de bergen werd een stad opgericht en alles uit de natuur werd gebruikt. De Tairona’s leefden voor vele jaren in vrede,

Ciudad perdida vlaghoog in de bergen, weg van de kust. Met de komst van Fransen en Engelsen werd er langzaam wel samengewerkt met andere volkeren door producten te ruilen bij de zee.
Met de komst van de Spanjaarden in 1501 veranderde deze vredelievende ruilhandel. Steeds meer indianen werden ziek en de dorpsleider besloot te stoppen met de ruilhandel. De Spanjaarden die gewend waren geraakt aan het goud, stenen en keramiek accepteerden dit niet en pakten wat ze pakken konden. Ze bereikten ook Ciudad Perdida en namen alles mee wat ze konden. Halverwege de 17e eeuw, wanneer de Spanjaarden het land verlieten, werd de stad weer teruggegeven aan de natuur. Pas in 1972 werd de stad door middel van de traptreden herontdekt door schatzoekers.

Trappen Ciudad perdida

Ook zij namen goud mee dat wordt begraven met de overledenen. Pas toen gouden beeldjes uit de stad op de markt terecht kwamen besloot ook de regering Ciudad Perdida, the Lost City, aan het licht te brengen. Een vrijbrief voor archeologen om aan het werk te gaan. De hele stad blijkt nu wel tien keer zo groot te zijn als Machu Picchu. Reden genoeg voor vele toeristen om de stad te bezoeken.
Ciudad Perdida kerst

Kerstmuts ciudad perdidaHet uitzicht over de stad die omsloten wordt door de jungle is magisch! Het was de drie dagen lopen door de jungle meer dan waard! De historie van deze plek is gigantisch en leeft nu voort in de volkeren van de Sierra Nevada. We lopen wel drie uur rond en horen het ene verhaal na het andere! Maar de missie van de dag is toch wel op de foto met een kerstmuts bij Ciudad Peridida! Mission completed!

Na het verlaten van de stad hebben we de hele terugweg nog op het programma. Nog één keer rivieren Vlinder 88oversteken. Nog één dag in deze hoge luchtvochtigheid, lekker zweten. Nog één keer slapen midden in de jungle met de hele nacht jungle geluiden om je heen. Nog één keer eten bij kaarslicht, omdat er geen elektriciteit is. Nog één keer zoek naar jaguars, puma’s, slangen, spinnen, kikkers en vlinders in alle kleuren. Jaguars kon ik helaas niet vinden, maar de speciale88 vlinder dan weer wel (al lijkt het meer op een 89 vlinder).

We lopen flink door naar het volgende kamp zodat we een rivierdouche kunnen nemen. De vierde dag staan we om half 6 ’s ochtends op voor de laatste 6 uur van de tocht. Niet de makkelijkste dag na drie dagen hiken. Elke stap dichter bij het einde doet alle spieren meer samentrekken, maar de grijns op ons gezicht wordt des te groter. Een luid gejuich als we aankomen bij het restaurant in het dorpje waar we begonnen! We hebben de Lost City gevonden! Het waren al die zweetdruppels in de jungle meer dan waard!

Colombian Flag Sierra Nevada


Wat neem je mee in je dagrugzak tijdens de Lost city tour?

 • wandelschoenen of stevige sportschoenen
 • Zwemkleren
 • Handdoekje
 • Toiletspullen (deo, tandborstel, tandpasta)
 • 3/4 T-shirts (Zo kun je elke dag een droog T-shirt aan! Door het hoge vochtigheidsgehalte ga je veel zweten en niks droogt. Daardoor gaat alles nog meer stinken, dus een fris T-shirtje is bevorderlijk voor je gemoedstoestand 😉
 • Plastic zakje voor de vieze kleren
 • Ondergoed
 • 2 korte broeken of sportbroeken
 • Fles water (onderweg kun je water bijvullen)
 • Zonnebrand en zonnebril
 • Zaklampje
 • Muggenspray


Zelf de Lost City tour doen?

Bij alle touroperators kost de Lost City tour op dit moment 850.000 COP (prijs van eind 2017). Magic Tour is erg goed bevallen! De gidsen spreken allemaal Spaans, maar doen hun best om langzaam te spreken, zodat de meesten het uiteindelijk verstaan. Bij Magic Tour krijgen de gidsen de mogelijkheid om een opleiding te volgen en zijn ze verzekerd. Dit is niet bij elke organisatie het geval.  

2 Comments

 • Mathilde

  Hoi!
  Wat een toffe blog!
  Wij vertrekken eind augustus voor 3 weken naar Colombia en willen ook graag de lost city trek doen. We hoorden hier en daar dat deze trek misschien gesloten zou zijn in september, maar we vinden nergens concrete informatie. Weet jij hier soms iets meer over?

  Bedankt!

  07/24/2017 at 21:27
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Mathilde, Thanks, leuk om te horen! 😀 Wat top dat jullie naar Colombia gaan, zoveel gave dingen om te doen/bezoeken! Ja, klopt. De Lost City is in ieder geval tot 15 september dicht, maar grote kans dat het de hele maand dicht gaat. Dit is nog altijd niet zeker. Dus stuur gerust nog wat extra mailtjes naar organisaties die de trekking aanbieden. Als je meerdere daagse trekking wil doen kun je eventueel ook lopen door het Los Nevados NP of het Amazone gebied? Een soortgelijk gebied/wandeling als Ciudad Perdida, maar dan in een paar uur, kan bij Tayrona National Park. Daar is een hike vanaf het laatste strand naar El Pueblito (http://www.rugzakvolreizen.nl/bestemmingen/kamperen-in-tayrona-nationaal-park/). Deze route gaat ook naar oude vondsten van de Sierra Nevada indianen. Niet zo spectaculair als Ciudad Perdida, maar als je toch naar Tayrona gaat 😉 Veel plezier!

   07/25/2017 at 21:18

LEAVE A COMMENT