Kamperen in Tayrona nationaal park

Kamperen in Tayrona nationaal park

Tayrona nationaal park is geliefd bij Colombianen en internationale reizigers. Het park staat op de 2e plek van meest bezochte nationale parken in Colombia. Drie campings hebben zich hier weten te vestigen en zijn daarom een prima uitvalsbasis voor een kampeertrip in Colombia.

Strand tayrona nationaal park

Vanuit Santa Marta is het enkel een uur rijden naar Tayrona. De lokale bussen vertrekken elk half uur op de hoek van straat 11 en straat 11 (een echte straatnaam hebben ze hier niet). Voor maar COP7.000 (± €2,-) word je tot aan de entree van het nationale park gebracht. Daar word je paspoort bekeken, je ticket gekocht, je tas gecontroleerd en briefing gegeven over de route.

Lopen Tayrona nationaal park

Klaar voor de start! Een Collectivo (busje) brengt je voor COP2.500 (± €0.75) naar het begin van het looppad. Het pad door het park is redelijk makkelijk begaanbaar. Enkele mensen lopen het pad zelfs op hun slippers, wat er soms ook voor zorgt dat je met kapotte slippers verder moet. Sneakers zijn dus toch aan te raden op sommige delen van de route;). Hele families slepen hun hebben en houwen mee om een dagje te relaxen of een paar dagen te kamperen. Het makkelijke begaanbare pad is fijn, want de hitte maakt het er niet makkelijker op. Zweetdruppels gegarandeerd!

Pad tayrona nationaal park

Na drie kwartier lopen kom je aan bij de eerste campingspot en na 20 minuten bereik je alweer de tweede. Tussendoor zijn er enkele piscina’s, plekken waar je wel in de zee mag zwemmen. De meeste mensen lopen echter door naar de laatste camping op de route, bij het prachtige strand van Cabo de San Juan. De twee stranden worden gescheiden door een rots. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de jungle van Tayrona Nationaal Park.

piscina zwemmen tayrona nationaal park

Tayrona national park mirador

Nog beter is om een hangmat te scoren in de mirador, het huisje gebouwd op de rots. Je hangmat kan ’s nachts alle kant opvliegen door de wind, maar wakker worden op die plek met DAT uitzicht! Ja, het is het slaaptekort meer dan waard! Om een van deze hangmatten te scoren moet je een uur voor inchecktijd (14.00uur) bij de balie staan. Voor COP25.000 (± €7,25) heb je altijd wel een hangmat, of op de rots of naast de kampeerplekken. Een eigen tentje meenemen kan dus ook.

tayrona nationaal park Cabo San Juan

Mirador hangmat Tayrona nationaal park

In de Lonely Planet staat vermeld dat het hier soms lijkt op een kippenboerderij, met enkel 4 douches, 4 wc’s, 20 lockers en 1 restaurant (dat overigens helemaal niet zooo duur blijkt te zijn als ze beschrijven) voor de honderden kampeerders. Ik was er in een weekend tijdens de vakantie en het viel allemaal wel mee! Als je niet in spitsuur gaat douchen en geen 5 sterrenresort verwacht is het hier toch wel erg mooi en niet zo’n chaos zoals ze beschrijven!

kamperen Tayrona nationaal park

Lees een boekje op het prachtige strand, zie de Colombianen genieten van hun vrije dag, loop 5 minuten door de jungle naar het volgende strand of neem een van de hikes door het nationale park. Een aanrader is de hike naar El Pueblito (het dorpje), een van de inheemse dorpen. Verscholen tussen de bomen in de jungle woonden wel 2000 mensen tussen 450 en 1600 na Christus.

Pueblito dorp tayron nationaal park

De tocht is pittig, want je loopt 1.30uur door de hitte, klauterend over grote rotsen. Hagedissen flitsen weg en allerlei gekleurde vlinders fladderen vooruit. Slingerend aan lianen bereik je eindelijk de top van de berg en komt het verlaten dorp tevoorschijn. Een aantal stenen en wat hutjes lijken wellicht niet zo boeiend, maar wat is het fijn om een bestemming te bereiken na al dat zweten.

Hagedis Tayrona Nationaal park Colombia

Geen zin om 2.5 uur terug te wandelen naar de ingang van het nationale park? Neem dan een van de paarden. Lui? Ach, een uur paardrijden door de jungle is zo slecht nog niet 😉

Zonsopkomst Tayrona Nationaal park

Wat neem je mee?

Breng zo min mogelijk spullen mee in je dag-rugzak. Ik had middag en avondeten eten mee, omdat vaak stond beschreven dat het restaurant zo duur was. Aanrader: laat al dat eten thuis, want de prijzen vallen best mee (gemiddeld ±COP20.000 – €5,80 voor een flinke maaltijd). Enkel genoeg water en wat sandwiches voor de middag zijn aan te raden. Blijf je 1 nacht of langer slapen in Tayrona national park, denk dan aan het volgende:

 1. Paspoort
 2. Inentingenboekje voor gele koorts (normaal vragen ze er niet naar, maar het kan)
 3. Studentenpas (als je onder de 26 jaar bent betaal je COP 8.000 -€2,30 in plaats van COP 39.500 €11,-)
 4. Camera
 5. 2 liter water
 6. Snacks
 7. Slippers
 8. Sneakers/wandelschoenen
 9. 1 korte broek
 10. 1 T-shirt
 11. Dunne lange broek + dun lange mouwen T-shirt (het kan ’s nachts wat frisjes zijn in de mirador)
 12. Ondergoed
 13. Zwemkleren
 14. Handdoek
 15. Wc rol (verkopen ze evt. ook in het kleine campingwinkeltje, maar just in case;)
 16. Zaklamp
 17. Slotje
 18. Slaapzakhoes/laken voor hangmat (of gebruik je handdoek voor de koudere nachten)
 19. Tandenborstel & tandpasta
 20. Shampoo

2 Comments

 • Jelmer

  Thanks voor de info! 🙂

  06/25/2017 at 23:48
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Jelmar! Fijn dat je er wat aan had! Als je nog vragen hebt, shoot me a message! 😀

   06/27/2017 at 23:01

LEAVE A COMMENT