Wat te doen in Montevideo & praktische tips

Wat te doen in Montevideo & praktische tips

Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, staat niet vaak op het lijstje van backpackers die naar Zuid-Amerika reizen. Toch heeft de hoofdstad en het land land met zijn 3.3 miljoen mensen zeker wat te bieden. De Uruguayanen zijn dan wel Latino’s, maar tegenover hun Argentijnse buren zijn ze wat meer ‘tranquilo’. Ze doen het rustig aan, genieten van voetbal, een goed stuk vlees van de grill en dansen net als de Argentijnen de nodige pasjes Tango. Als je net iets meer tijd hebt in Zuid-Amerika, of een weekendje weg wil uit Buenos Aires, net als ik, is Montevideo een goede optie. Wat te doen in Montevideo en enkele praktische tips deel ik graag met je. Lees mee en ontdek wat ik ervan vond. 

 

Wat te doen in Montevideo?

Banco Montevideo

 1. Bezoek het oude centrum van Montevideo

  Het oude centrum, ook wel casco Viejo genoemd, barst van de nodige gebouwen die de stad allure meegeven. Begin je wandeling op plaza Independencia waar het enorme en ietwat uit de toon springende Palacio Salvo, het sierlijke Solis theater en het regeringsgebouw te vinden zijn. Vervolg je weg naar Plaza Constitucion waar inwoners van Montevideo op de rand van de fontein aan hun matte thee lopen te slurpen en antiek verkopen. Mensen lopen er de kathedraal in en uit en bij het bijzondere gebouw van Club Uruguay zijn enkele leuke restaurantjes te vinden. Vervolgens loop je verder via de straat ‘Rincón’ naar Plaza Zabala. Onderweg zie je indrukwekkende gebouwen zoals het gigantische gebouw met zuilen van Banco de la Republica Oriental del Montevideo, het historisch museum, de San Francisco kerk en het Taranco paleis. Eindig je wandeling bij de straat Yacaré. Lees tip 2. wat je daar te wachten staat.

   

  Markthal Montevideo

 2. Eet bij de lokale markt, Mercado del Puerto

  Het is een drukte van jawelste in Mercado del Puerto Plaza, de markthal van Montevideo. Ja, het is toeristisch, zeker in het weekend, maar de oude hal met alle restaurantjes zorgt voor een gezellige sfeer. Van ver ruik je al de geur van barbecue en je kunt er dan ook bijna niet onderuit om hier een stuk vlees van de grill te bestellen. De Asador (de BBQ man) gooit met liefde zijn toppers, zoals sirloins (lendedelen), t-bones en andere delen van het rund, varken en lam op de grill. Het vuur staat hoog, de paprika’s blakeren zwart en een muziekband zorgt voor de muziek. Dit is Genieten met een grote G!

   

  Rambla Montevideo

 3. Struin over de Rambla langs het water

  De vissers gooien hun hengel uit, verliefde stelletjes zoenen wat af en wielrenners flitsen voorbij. De Rambla is een gigantische lange voetgangers gedeelte langs Rio de la Plata, waar je tijdens de ondergaande zon heerlijk kunt slenteren. Vroeger was het gedeelte van de Rambla nog ommuurd om indringers tegen te houden, tegenwoordig kun je kijken tot aan de horizon.

   

   

  Vlooienmarkt Montevideo

 4. Bezoek de Montevideo vlooienmarkt op zondag

  Montevideo is uitgestorven op zondag, behalve bij de Tristan Narvaja straat waar de wekelijkse vlooienmarkt plaatsvindt. Daar krioelt het van de Montevideo’s (of noem je ze?). Stelletjes lopen met matte thee in de aanslag van het ene kraampje naar het andere. Beetje rondsnuffelen, thee leuten en wat groente en fruit kopen. Alles gaat op het dooie gemakje in het smalle pad met kraampjes aan beide kanten. Dat, terwijl de marktkooplieden schreeuwen wat er te koop is: kaas, konijnen, nep parfum, vinylplaten, groente, fruit en natuurlijk flinke hompen vlees voor op de grill. Het is wellicht niet de meest bijzondere markt, maar op de rustige zondagen in Montevideo is daar zeker wat leven in de brouwerij te vinden.

  Uitzicht Montevideo

 5. Bekijk Montevideo van grote hoogte

  Een lift die zoeft naar de 22e verdieping waar je een 360 graden uitzicht hebt over Montevideo; Je zou denken dat dit een druk bezochte plek is, maar veel mensen weten bij een bezoekje aan Montevideo niet van het bestaan af. Wil jij een goed beeld krijgen van de stad ga dan naar Palacio Municipal (adres: 18 julio 1352). Groet voor het gebouw ‘David’ nog even, de replica van het top kunstwerk van Miguel Angelo, staat er vol ornaat in z’n nakie.

  Strand Montevideo

 6. Uitwaaien op het strand van Montevideo

  De stranden aan de rivier, of is het toch de zee? Ondanks dat Montevideo nog net aan de uitmonding van Rio de la Plata ligt, doet het meer denken aan de zee en wordt het dan ook ‘el mar’ in de volksmond genoemd. Montevideo heeft een aantal fijne stranden in de stad, waar je heerlijk kunt afkoelen in zomer en in de winter kunt uitwaaien. Een duik kun je nemen bij playa Ramírez, Playa de los Pacitos en playa de los Ingleses.

   

Praktische tips voor Montevideo

 

Vervoer vanaf Buenos Aires naar Montevideo

Vanuit Buenos Aires zijn er drie bootmaatschappijen die richting Montevideo vertrekken; Seacat, Colonia Express en de duurdere maar luxere versie Buquebus. De prijzen verschillen tussen de €30 en €60 euro retour. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is. Ik ging met Colonia Express en dacht dat ik na 3 uur met de boot in Montevideo zou aankomen, maar in het Uruguayaanse dorpje Colonia moesten we uitstappen om met de bussen verder te gaan richting Montevideo. De boottocht duurt een dik uur en de busreis naar de terminal Tres Cruses in Montevideo duurt ongeveer nog 2 tot 2.5 uur.

Splendid hotel Montevideo

 

In retro stijl slapen en eten in Montevideo

Een retrostijl weekend Montevideo past perfect bij de stad.  Op zondag zijn er amper restaurants open, op de Mac Donalds na. Bij toeval kwam ik terecht bij El Rastro parrillita (adres: Guana 1902). Een restaurant waar allerlei gekke dingen aan de muur en het plafond hangen en een heerlijk stuk vlees van de grill op je bord verschijnt.

Splendid hotel Montevideo

Een retro stijl hotel in het hartje van Montevideo, gebouwd in een pand uit 1901. Hotel Splendido (adres: Bartolomé Mitre 1314) ademt de vibe van de stad. Ietwat oudbollig, rustig, slaperig, maar in elke hoek weer iets interessants te vinden. Het hotel ligt in Ciudad Vieja, recht tegenover het Solis theater, op 20 meter afstand van het centrale plein van Montevideo, Plaza Consitución. Centraler dan dit wordt het niet. Mijn camera maakte overuren, met al die leuke retro spullen. Zelfs de tv op de kamer uit de jaren 70 (?) werkte zelfs nog. Old school draaien door de zenders en je kunt genieten van zwart-wit beeld. De kamer was wat donker en muf, maar ach, dat mocht de pret niet drukken. Het is absoluut een aanrader.

 

Montevideo, nog een keer terug?

Ik vond Montevideo een prima bestemming voor een weekendje weg. Leuk om gezien te hebben, maar ik heb niet het gevoel dat ik er volgende maand weer heen moet. Na het drukke Buenos Aires is het een verademing om er rond te lopen, maar tegelijkertijd ook ietwat slaperig en suf. Bruisend kon ik het in het weekend niet noemen, maar wie weet komt de stad door de week wat meer tot leven? Volgende keer bezoek ik daarom graag weer een nieuwe plek in Uruguay. Op naar een nieuwe weekendjes weg!

Ben jij al eens in Montevideo geweest en wat mogen mede-reizigers absoluut niet missen?

LEAVE A COMMENT