De Pastoruri gletsjer, snakken naar adem bij deze schoonheid

De Pastoruri gletsjer, snakken naar adem bij deze schoonheid

Ten zuiden van de Cordilla Blanca (bergketen), in de buurt van het hikers dorp Huaraz, ligt een juweeltje van een gletsjer verscholen op wel 5250 meter, de Pastoruri gletsjer! Een mooie aangelegenheid om mijn aantal meter de lucht in te verbreken (Laguna 69 hike – 4700m) . Een gevecht tegen de hoogte op weg naar deze beauty!

De Pastoruri gletsjer is een van de weinige gletsjers in Zuid-Amerika, vanwege het veelal tropische klimaat. Helaas is het ook een van de gletsjers die kleiner wordt: in de laatste 30 jaar heeft de gletsjer 22% van zijn grote verloren! Hij is ongeveer 8 km² breed en 4 km lang, een flinke ijsmassa die ondertussen al 15,5% kwijt is. Reden te meer om deze ijsbonk nu nog in volle glorie te aanschouwen.

 Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

 

De Pastoruri Gletsjer tour

Je kunt de Pastoruri gletsjer met een tour (toeristisch) of eigen vervoer bereiken en je moet er wat uurtjes ‘naar buiten turen’ voor over hebben en hoogtes van bijna 2000 meter op één dag overbruggen. Dit is gelukkig geen straf in de bergen van de Cordillera Blanca. In de ochtend word ik bij het Akilpo hostel opgehaald. Na een uurtje of 3 heb ik eindelijk de mogelijkheid om met een bus vol toeristen (nee, je bent zeker niet de enige) een licht gekleurd meer te bekijken en de gigantisch hoge Puya Raimondii planten op de foto te krijgen. Deze plant komt enkel in Peru en Bolivia voor en is familie van de Bromeliaceous. Een broertje, zus, neef, hoe je het ook wil noemen, van de ANANAS! Verder nog wat verklede lama’s met zonnebrillen op – say what!? Lees: de negatieve kant van toerisme!

 

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

 

We rijden nog 15 km verder voordat we bij het pad naar de Pastoruri gletsjer aankomen. Eenmaal daar buiten slaat de wind om me heen en de hoogte zorgt ervoor dat ik even moet happen naar adem. Dit blijkt dus echt een niveau hoger te zijn dan mijn vorige hoogte record, maar last van hoogteziekte heb ik gelukkig niet. Het is enkel één kilometer lopen via een aangelegd stenen pad naar de Pastoruri gletsjer. Gelukkig laat ik de minder vitale mensen snel achter me, zodat ik de Pastoruri gletsjer nog heel even zonder een buslading vol mensen voor mezelf heb.

 

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

 

Toeristen en hun drang naar ijs

Het is tijd om even rustig te gaan zitten op een rotsblok en te genieten van dit natuurschoon. Ik zie een stel een stelletje lompe toeristen onder touwen klimmen om het ijs van de Pastoruri gletsjer aan te raken. Ik snap het enthousiasme als je nog nooit ijs hebt gezien in je leven, maar hey, die ijsberg smelt al snel genoeg. Jij gekke toerist, maakt het alleen nog maar erger! (dat moest even gezegd worden)

 

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

 

Ik besluit mijn gelukstorentje van stenen ook op deze plek van de wereld te bouwen voordat ik die ene kilometer weer terug naar de bus loop. Ik sluit de dag af met een kopje coca thee (goed tegen de hoogte). Overall feeling: een lange busrit voor 3 kwartier gletsjer, teveel slechte invloeden van toeristen, maar ik had die Pastoruri gletsjer toch niet willen missen. Wat een beauty!

 

Allerlei tours rondom Huaraz zijn te boeken bij het Akilpo hostel. Het is een fijn hostel in het centrum van Huaraz. Ze helpen je goed bij het regelen van tours, het huren van camping gear en hikes die je graag zelf wil organiseren.

Pastoruri gletjser

Pastoruri gletjser

2 Comments

 • Your name

  je bent zelf ook een toerist!

  02/02/2019 at 17:40
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi ‘Your name’, klopt helemaal.

   02/03/2019 at 19:43

LEAVE A COMMENT