De Tatacoa Woestijn, gekleurd in rood en grijs

De Tatacoa Woestijn, gekleurd in rood en grijs

Een woestijn in Colombia? Ja hoor! Er zijn er zelfs 2, maar de meest bekende is waarschijnlijk wel de Tatacoa woestijn. Dit is de plek waar de sterrenhemel zich in vol ornaat laat zien en waar het zand rood en grijs kleurt! Een uniek landschap in Colombia!

Door het bergachtige gebied rijd ik naar de woestijn. Het landschap veranderd langzaam van groene bergen naar een wat vlakker droog landschap. Ik wissel de bus om voor een jeep en rijdt een uurtje verder. Het is een rare gewaarwording als de jeep stopt bij een soort afgrond waar het rode zand is neergestreken. Opeens is hij er, de woestijn die ik al meerdere malen op foto’s heb bekeken.

 

Tatacoa woestijn

 

Het gebied beslaat wel 330 vierkante kilometer en is daarmee de 2e grootste woestijn van Colombia. Het is van grote prehistorische waarde, omdat er een grote hoeveelheid aan fossielen gevonden is. Nu is het ’t thuis van de spinnen, slangen, schorpioenen en roofvogels. Naast de dieren hebben de planten zich ook aangepast aan de droogte en de hitte. Aan cactussen dus geen gebrek!

 

Tatacoa woestijn

 

Ik ren door het rode zand, doe en dansje op een top en zie hoe het water gekerft heeft gekrast in de heuvels. Cactussen staan geworteld in het zand en laten hun bloemen en stekels zien. Ik klim van de ene heuvel op de andere om een totaal plaatje te zien. De ondergaande zon maakt er een mooi kleurenspel van! De avond valt en het is pikkedonker. Dit is dé plek in Colombia om onder de sterrenhemel te wandelen, maar helaas gooien de wolken roet in het eten. Die avond blijft het pikkedonker. Geen elektriciteit, geen ster te bekennen. Het heeft wel wat, die geluiden in het donker. Zachtjes wieg ik heen en weer in mijn hangmat en val ik langzaam in slaap.

 

 

De Tatacoa reisgids

 

Wat te doen in de Tatacoa woestijn?

 • Wandeling maken door de rode woestijn, genaamd Laberintos del Cusco.
 • Zie de sterrenhemel in de Obervatorio de Tatacoa (niet te missen als je aankomt in de woestijn). Check in je hostel/hotel van tevoren of de observatietoren die avond open is, want als het bewolkt is komt er niemand opdagen.
 • Geniet van het maandlandschap in de grijze woestijn, Los Hoyos (10 km van de observatietoren). Hier kun je zelf heen met de auto, met een tour of vraag je hostel een motormuis te regelen die je heen en weer kan brengen tegen een vergoeding.
 • Neem een duik in het zwembad vlakbij de grijze woestijn.
Observatietoren Tatacoa woestijn

Rechtsboven is de observatietoren te zien

 

Hoeveel tijd heb je nodig in de Tatacoa woestijn?

Ik ben in de namiddag aangekomen vanuit San Agustin, de woestijn bekeken, ’s nachts naar sterren gezocht en de volgende dag de bus weer verder genomen naar Bogota. Dit was genoeg tijd om de rode woestijn ‘El Cusco’ goed te zien. Wil je ook nog zwemmen en naar de grijze woestijn dan is een volle dag en 2 nachten aan te raden. Langer is niet nodig, want naast de woestijn is er niets anders te doen of te zien in dit gebied.

 

Tatacoa woestijn cactus

 

Hoe kom ik bij de Tatacoa woestijn?

Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de Tatacoa woestijn te komen, vanaf San Agustin (zuid) en vanaf Bogota (noord). Bij beide richtingen ga je eerst met de bus naar Neiva.

 • Vanaf San Agustin duurt de busrit ongeveer 5-6 uur (afhankelijk van verkeer)
 • Vanaf Bogota is het ongeveer 6-7 uur met de bus (afhankelijk van verkeer)

Bij de busterminal in Neiva ga je op zoek naar de jeeps die richting Villavieja gaan (ongeveer 34 km). Sommige gaan zelfs rechtstreeks naar de Tatacoa woestijn. Als je geluk hebt vertrekken ze snel, als je minder gelukt hebt, kun je een tijdje wachten totdat ze genoeg mensen hebben.

Een laatste, meer avontuurlijkere en kortere optie, is om met de bus vanuit Bogota naar Aipe te gaan. Aipe ligt naast Villavieja, maar wordt gescheiden door de grote Magdalena rivier. Hier steken regelmatig kano’s over (kost maar een paar peso). Het is vanaf de rivier nog ongeveer 20 minuten lopen. Dit is de goedkoopste, leukste optie en soms de snelste optie, maar wel de minst gegarandeerde. In Villavieja kun je een jeep naar de Tatacoa woestijn nemen.

 

Tatacoa woestijn bewoners

 

Waar kan ik slapen in de Tatacoa woestijn (Villavieja)?

In de Tatacoa woestijn zijn er niet veel opties en de meeste zijn simpel. De budget opties hebben vaak geen website en zijn alleen telefonisch te bereiken. Ik ben zelf ’s middags bij de eerste de beste naar binnen gestapt en er was plek zat, aangezien de meeste reizigers in Villavieja overnachten. Daar zijn namelijk meer faciliteiten. Verwacht niet teveel van de accommodaties in de Tatacoa woestijn, maar je kunt wel vanuit je kamer de woestijn in rennen! Enkel een weg oversteken en klaar!

Accommodaties in de Tatacoa woestijn:
 • Budget accommodatie in de Tatacoa Woestijn:
  • Sol de Verano de Doña Lilia: Hier sliep ik zelf. Dit is een van de eerste accommodaties in de Tatacoa woestijn als je vanaf Villavieja komt (vlakbij de observatietoren). Er is een klein barretje om eten te bestellen en enkele kamers en hangmatten om in te slapen. Simpele accommodatie.
  • Noches de Saturno: Sla je tent op, duik in het zwembad of ren de woestijn. Simpel, maar prima voor backpackers.
 • Duur: Als je echt op zoek bent naar iets unieks, dan ben je bij Bethel Tatacoa aan het juiste adres. Je kunt er slapen in een Bio ei, een bedping en glamping tenten. Dit is luxe onder de sterrenhemel!
Accommodaties in Villavieja:
 • Budget: Villa Paraiso wordt door de Lonely Planet beschreven als de beste keuze in het dorp. Het is erg simpel, maar budget proof.
 • Middenklasse: Yararaka is een mooi witgepleisterd boutique hotel met een binnen vijvertje.
 • Duur: Als je na de woestijn nog even in het water wil plonsen, check dan La Casa del Angel. Mooie aangeklede kamers, gekleurd terras en een zwembad! Wat wil een mens nog meer?

 

Tatacoa woestijn cactus

Tatacoa woestijn

 

Wat moet je nog meer weten over de Tatacoa woestijn?

 • Ondanks dat het een woestijn is en ongelofelijk warm en droog, kan het hier ook flink regenen. En als het dat doet, doet het ’t goed. De grond wordt modderig en er is geen ster te bekken. Soms is de woestijn hierdoor moeilijker te bereiken. In Neiva en/of Villavieja kunnen ze je hierover informeren.
 •  Laad van tevoren je apparatuur op, want er is weinig/geen elektriciteit bij de accommodaties in de Tatacoa woestijn. Soms kun je er enkele uren gebruik van maken, maar je bent niet de enige.
 • De Tatacoa woestijn wordt nog niet overspoelt door toeristen en vaak overgeslagen, omdat het niet op de route ligt (afhankelijk van het aantal reisdagen). In de feestweekenden van de Colombianen (en die zijn er vaak) is het drukker, maar daarbuiten kun je heerlijk genieten zonder al te veel drukte van een prachtig stukje Colombia!

 

LEAVE A COMMENT