Roadtrip Salta en Jujuy: een prachtige tocht door Noord-Argentinië

Roadtrip Salta en Jujuy: een prachtige tocht door Noord-Argentinië

Een route waar groen verandert in rood en lianen veranderen in cactussen met vergezichten waar je geen genoeg van krijgt. Wat is het mooi, het noordelijke deel van Salta en de provincie Jujuy. Jujuy is dan ook niet voor niks uitgeroepen tot ‘must visit place 2018’ door National Geographic. En gelijk hebben ze! Het is een fantastische bestemming om zelf met de auto op pad te gaan. Ik deed de roadtrip Salta en Jujuy samen met m’n familie die op bezoek waren om hen de diversiteit van Argentinië te laten zien. Lees welke stops we maakten, hoelang we erover deden (met fotostops) en get ready voor jouw roadtrip Salta en Jujuy!

 Roadtrip Salta & Jujuy

 

Dag 1. Salta – Purmarmarca – Salinas Grandes – Tilcara

Op tijd opstaan en klaar voor de start, zin in onze roadtrip Salta en Jujuy! We beginnen rond 09.00 uur in Salta en zullen die dag in Tilcara eindigen. We vertrekken deze dag vanaf 1152 meter hoogte en gaan via 4170 meter hoogte naar 2465 meter. Een flinke klim dus en behoorlijk wat dalen, maar de voorbereidingen tegen hoogteziekte zijn getroffen: een aantal liter water en wat zoete snacks. Gaan met die banaan!

 

Roadtrip Salta & Jujuy

Roadtrip Salta & Jujuy

 

Salta – Purmamarca (155 km – 4 uur):

Vanuit Salta vertrekken we met onze huurauto in noordelijke richting. Met een ouderwetse kaart op zak rijden we de stad uit richting de oude ‘Ruta 9’ (dus niet de snelweg) die ons naar de volgende grote stad en de gelijknamige provincie ‘Jujuy’ brengt. Het is al snel duidelijk waarom deze weg de ‘scenic route’ wordt genoemd en niet meer zoveel gebruikt wordt door de lokale bewoners: Het is erg bochtig, maar je krijgt er wel een prachtige jungle-achtig beplante omgeving voor terug.

 

Roadtrip Salta & Jujuy

 

Eenmaal voorbij Jujuy houden we de bordjes aan richting Purmamarca. Het dicht beboste landschap en enkele boerendorpjes hebben plaatsgemaakt voor een rotsachtige vallei. De kleuren van de rosten beginnen langzaam te veranderen in grijs, groen en rood. In de middag komen we aan in het kleine dorpje Purmamarca, dat bekend staat om zijn 7 kleurige rots. Een leuk, toeristisch dorpje dat een korte stop waard is. Een vluchtige lunch van een uur en we moeten weer verder, want de Salinas Grandes wachten op ons.

 

Purmamarca - Roadtrip Salta & Jujuy

Purmamarca - Roadtrip Salta en Jujuy

 

Purmarmarca – Salinas Grandes (65 km – 1,5 uur):

De heenreis naar de zoutvlaktes, de Salinas Grandes, is bijna alleen maar stijgen. Het is een fantastisch mooie route met veel vergezichten en een hoogtepuntje op 4170 meter (hoogste punt van de dag). Na dit punt is het enkel nog dalen tot je de gigantische witte zoutvlakte voor je ziet liggen. Een prachtig vergezicht! Eenmaal bij de Salinas aangekomen zijn er een aantal stopplekken waar je auto kunt parkeren, de Salinas op kunt rennen en een huppeltje kunt maken over iets dat weg heeft van de hemel of een skipiste. Je kunt hier net als bij de zoutvlaktes van Bolivia, Salar de Uyuni, leuke foto’s maken door te spelen met perspectief.

 

Salinas Grandes - Roadtrip Salta en Jujuy

Salinas Grandes - Roadtrip Salta en Jujuy

Salinas Grandes - Tilcara -Roadtrip Salta & Jujuy

 

Salinas Grandes – Tilcara (90 km – 1,45 uur):

We gaan rond een uur of 17.30 weg bij de Salinas, want de wolken trekken bijna elke dag rond de schemering vanuit het dal de bergen in. Het kan dus behoorlijk mistig zijn op de terugweg. Door de afstanden en het stijgen en dalen komen we moe, maar voldaan in Tilcara aan. Via een landweggetje in de bergen, dat onze auto maar net weet te trekken, komen we aan in onze fantastische accommodatie Cerrochio Lo del Frances. Allemaal kleine rode huisjes gebouwd in de bergen met een sterrenhemel waar we wel naar kunnen blijven kijken. Wat een pareltje van een accommodatie! In Tilcara blijven we enkel voor de nacht en om de rit op te splitsen in 2 dagen.

 

Roadtrip Salta & Jujuy

Tilcara -Roadtrip Salta & Jujuy

 

Dag 2. Tilcara – Humahuaca – cerro de los 14 colores – Salta

Dag twee van de roadtrip Salta en Jujuy, de laatste dag om te genieten van het schitterende woestijn-achtige landschap en de highlight van de dag: de 14 kleurige berg (cerro de 14 colores), ook wel Serranías de Hornocal genoemd. Ook heb je kans om vicuñas of alpaca’s onderweg tegen te komen.

 

Vicuñas - Roadtrip Salta en Jujuy

 

Tilcara – Cerro de los 14 colores (70 km – 1,45 uur)

Na het ontbijt is het rond 10.00 tijd om verder de RN9 te vervolgen in noordelijke richting. De bordjes naar Humahuaca staan al meteen aangegeven. Het is enkel 45 minuten rijden. Op 12 kilometer voor Humahuaca vind je het kleine stoffige dorpje Uquía. Hier vind je een mooi klein wit kerkje, de San Francisco Paula kerk, hangen bijzondere schilderijen van de Cusco Art School. Rijdt verder naar het centrum van Humahuaca en vraag naar de ‘puente’ (de brug). Als je deze oversteekt sla je linksaf naar een onverharde weg, de weg naar de ‘mirador de cerro de 14 colores’ ook wel aangegeven als Hornocal (niet te missen).

 

Roadtrip Salta & Jujuy

Humahuaca - Roadtrip Salta & Jujuy

 

Het is 25 kilometer heen en 25 kilometer terug stofhappen, maar absoluut de moeite waard. Doordat je een pittige klim maakt zie je het landschap veranderen en heb je genoeg punten waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht. Eenmaal aangekomen bij de 14-kleurige berg blijkt de 7-kleurige berg in Purmamarca in het niets te vallen. De berg Hornocal op 4350 meter hoogte, heeft naar mijn idee geen 14 kleuren, maar wel 50! Van de parkeerplaats kun je een stukje naar beneden lopen om de het dal en de berg in vol ornaat op de foto te krijgen.

 

Cerro de 14 colores - Roadtrip Salta en Jujuy

Cerro de 14 colores - Roadtrip Salta en Jujuy

 

Mirador cerro de 14 colores – Humahuaca (25 km – 1 uur)

25 kilometer via dezelfde route terug als dat we kwamen en het is lunchtijd in Humahuaca. Het is een toeristisch maar leuk dorpje. De met kinderkopjes bestraatte straatjes zien er gezellig uit en de felgekleurde traditionele souvenirs steken goed af tegen de licht gekleurde huisjes. Ik had hier best nog wel een nachtje willen blijven en nog meer van de omgeving willen zien (lees: museum, inca opgravingen, hikes naar watervallen), maar helaas hebben we nog maar 1 dag over om Salta te zien.

 

Humahuaca - Roadtrip Salta & Jujuy

Humahuaca - Roadtrip Salta & Jujuy

 

Humahuaca – Salta (250 km – 3,5 uur)

Het einde van de roadtrip Salta en Jujuy is in zicht. We laten de provincie Jujuy achter ons en rijden richting Salta. Dit keer pakken we niet zoals op de heenweg de toeristische ‘jungle’ route, maar gaan we over de snelweg. Eerst rijden we nog over de RN9, maar eenmaal dichtbij de stad El Salvador de Jujuy houden we de luchthaven aan om onze weg te vervolgen naar Salta. Een kind kan de was doen! ’s Avonds aangekomen in de stad keken we terug op een diverse roadtrip Salta en Jujuy! Wat was het leuk!

 

Salinas Grandes - Roadtrip Salta en Jujuy

 

Praktische zaken voor de roadtrip Salta en Jujuy

Auto huren 

Wij huurden onze auto bij WRC car rental. Onze auto werd op de luchthaven van Salta gebracht en ook weer opgehaald. Bij aankomst stonden iemand ons met een naambordje op te wachten. Alles prima geregeld en geen internationaal rijbewijs nodig. Je Nederlandse rijbewijs is dus voldoende! Tip: spreek ruim op tijd af op het vliegveld om je auto weer in te leveren.

Kosten huurauto (Renault Sandero 1,6liters) voor 3 volle dagen: €150,-

Dit is met 4 personen stukken goedkoper en leuker dan een georganiseerde tour voor een dag. Ik zou het dus zeker aanraden om een auto te huren en zelf op pad te gaan!

Tanken kun je het beste doen in Salta, Tilcara of Humahuaca. We hebben ongeveer 1,5 tank verbruikt.

 

Auto - Roadtrip Salta en Jujuy

Beste reistijd

De beste periode om de roadtrip Salta en Jujuy te doen is in april/mei en september/oktober. Dan valt de minste neerslag. In januari tot en met maart valt de meeste neerslag en staan de Salinas Grandes vaak onder een laagje water. Vlak na de regenmaanden zijn de Salinas Grandes opgedroogd en is het op z’n mooist. Temperaturen zijn in de Argentijnse zomermaanden rond de 28 graden en rond de winter rond de 18 afkoelend naar het vriespunt in de nacht. Kleding laagjes zijn aan te raden door de verschillende hoogtes in één dag.

 

Bergen - Roadtrip Salta en Jujuy

 

Het aantal dagen voor de perfecte roadtrip

Wij hebben de roadtrip nu in 2 dagen gedaan plus nog één dag om Salta goed te kunnen zien. Ik had graag een extra dag aan de roadtrip toegevoegd om af en toe wat minder te hoeven haasten, maar de afstanden zijn met twee personen die kunnen rijden goed te doen. Mocht je nog dagen overhebben, denk dan zeker ook eens aan een combinatie van Jujuy met een trip naar de wijnregio Cafayate (zuiden van Salta). Naast Mendoza is dit ook een interessant wijngebied om te bezoeken.

 

Heb jij ook zin in deze roadtrip Salta en Jujuy en wil je het graag in je Argentinië reis opgenomen hebben. Dat kan! Neem contact op met de lokale reisexpert, Nick. Nick, Local Hero van Argentinië, kent alle ins en outs van het land en je kan helpen bij het samenstellen van je Argentinië reis. 

2 Comments

  • Ilse

    Wow handig!! Dit is veruit het beste complete 2day roadtrip verhaal! 🙂 #copypaste

    08/26/2018 at 23:57
  • Meisje

    Dankjewel! Super leuk en handig artikel.

    01/09/2020 at 22:07

LEAVE A COMMENT