Hoogtepunten in Jujuy: het ruige noorden van Argentinië

Hoogtepunten in Jujuy: het ruige noorden van Argentinië

Hoogtepunten in Jujuy, de noordelijke Argentijnse provincie, zijn er genoeg! Wat dacht je van de gigantische zoutvlaktes van de Salinas Grandes en de bergen die alle kleuren van de regenboog hebben? Klinkt niet slecht toch? Het ruige, stoffige, uitgestrekte gebied is perfect voor een roadtrip met allerlei leuke stops. Tijdens een roadtrip van 2 dagen ging ik zelf op zoek naar de hoogtepunten in Jujuy. Naast deze fantastische plekken, deel ik graag met jullie fantastische accommodaties en fijne restaurants onderweg.

 Jujuy portret

 

Purmamarca 

Purmamarca is een van de bekendste hoogtepunten in Jujuy. Niet om het dorp zelf, maar om cerro 7 colores, de berg met de 7 kleuren. De kleurenpracht ligt tegen het kleine dorpje aan en is dus niet te missen. Dat het hier toeristisch is blijkt wel uit de toeristenmarkt die elke dag plaats vindt op het centrale plein. Naast de lama’s, alpaca truien en gekleurde rugzakken vind je er ook de oude kerk Santa Rosa de Lima (1648) en het koloniale stadhuis (kleinste van Argentinië). Het is leuk om hier even rond te struinen en in de kleine huisjes binnen te gluren om te zien hoe de mensen hier wonen. De bouwstijlen, de mensen, het is allemaal anders dan de rest van Argentinië. Heb je meer tijd en raak je niet uitgewandeld, loop dan de Paseo de los Colorados, een rondje van 3 kilometer waar je de kleur van het landschap steeds ziet veranderen.

Accommodatie in Purmamarca: Colores de Purmamarca. Dit hotel ligt in Purmamarca zekf en heeft een mooi uitzicht over de bergen.

Restaurant in Purmamarca: Comedor (Straatnaam: Lavalle). Het is een klein lokaal restaurantje waar je goedkope dagmenu’s kunt krijgen. Het is leuk om te zien hoe de hele familie druk in de weer is, van de keuken tot de bediening.

 

Purmamarca - Jujuy

Purmamarca - Jujuy

 

Salinas Grandes

Wie dacht dat er enkel een grote zoutvlakte in Bolivia is, heeft het mis. Toch had ik geen hoge verwachtingen van de Salinas Grandes, omdat ik 6 jaar geleden bij bekendere Salar de Uyuni ben geweest. Maar de zoutvlaktes in Argentinië wisten mij alsnog te verrassen. Het is daarom voor mij een van de hoogtepunten in Jujuy. Wat was het gaaf om weer terug te zijn op zo’n gigantische vlakte met enkel witte zoutkorreltjes die blinken in de zon. De Salinas Grandes liggen op ongeveer 3450 meter hoogte en beslaan een ruimte van 212 km². De grote trucks rijden af en aan, want er wordt nog veel zout gewonnen in het gebied. De weg loopt dwars door de Salinas en er zijn verschillende mogelijkheden om je auto te parkeren, souvenirs te kopen en op de zoutvlaktes te lopen. Ondanks dat de bergen op de achtergrond liggen, kun je net als op de Salar de Uyuni goed spelen met perspectief voor de leukste foto’s.

 

Salinas Gran - Roadtrip Salta & Jujuy

Salinas Grandes - Jujuy

Salinas Grandes - Jujuy

 

Tilcara

Via een onverhard landweggetje 2 kilometer buiten Tilcara kom je uit bij een accommodatie in de bergen dat een ware verrassing blijkt te zijn. De rode huisjes van Cerrochico lo del Frances zijn gebouwd tegen een bergwand tussen gigantische cactussen. Elk huisje is simpel maar helemaal in de stijl van het gebied ingericht. Liggend vanuit je bed kijk je uit op de rood-gekleurde bergen. Zo gaaf!

 

Tilcara, Jujuy - Cerrochico lo del Frances

Tilcara, Jujuy - Cerrochico lo del Frances

 

De eigenaar uit Buenos Aires vertelt je graag over alle bezienswaardigheden in het gebied en weet ook nog een topper van een restaurant in het dorp aan te raden. Want totaal onverwachts ligt er tussen enkele lokale simpele restaurantjes een van de top 10 beste restaurants van Argentinië (best gewaardeerd op Tripadvisor). Uiteraard gingen we dat uitproberen. Bij El Nuevo Progreso krijg je fantastisch eten voor een prijs waar ze in Buenos Aires niet eens beginnen te koken. Probeer zeker de lama en de geit uit in dit sfeervolle restaurant waar ze maar wat goed weten wat lekker is. Eenmaal terug bij Cerrochico de lo Frances wacht een sterrenhemel die je nog lang zal bijblijven. Doordat er geen lichtvervuiling is kun je genieten van miljoenen fonkelende lichtjes vanuit je ligbedje naast je huisje. De volgende ochtend wacht een heerlijk ontbijtje en een duik in het zwembad met uitzicht. Hier had ik zeker een nachtje langer willen blijven. Tilcara is dus niet het bezoeken waard om het dorp, maar des te meer voor Cerrochico lo del Frances en restaurant El Nuevo Progreso.

Accommodatie in Tilcara: Cerrochico lo del Frances. Dit is absoluut mijn aanrader!
Eten in Tilcara: El Nuevo Progreso (Lavalle 601-661)
Meer tijd: Bezoek de Inca ruïnes buiten het dorp.

 Breakfast Tilcara Jujuy

 

Uquía 

Uquía is een snelle stop langs de RN9 route waard. De reden is het witte kerkje San Francisco de Paula, gebouwd in de 17e eeuw. In het kerkje hangen unieke schilderijen, de ‘Los ángeles arcabuceros’ van de Cusco Art school. Een schilder kreeg opdracht van een priester om engelen te schilderen, maar de man vroeg zich af hoe Engelen eruit zagen. De priester vertelde hem dat Engelen er uitzagen zoals zij, maar met vleugels. De kunstenaar schilderde vervolgens mensen met vleugels EN geweren. Soldaten, net zoals zij.

Meer tijd: Hike naar de Quebrada de la Señorita canyon (beste in de ochtend) of bekijk het mini dorpje vanaf Mirador La Cruz.

 

Uquia kerk

 

Cerro de 14 colores (Serranías de Hornocal)

Op 25 km afstand buiten Humahuaca, via een slingerweg met prachtige vergezichten, ligt Serranías de Hornocal. Deze opmerkelijke berg staat bekend als de berg van de 14 kleuren. Zodra je gaat tellen, tel je er nog veel meer. Het uitzichtpunt op 4300 meter hoogte laat je de berg in vol ornaat zien. De kleuren worden gevormd door de grote hoeveelheid mineralen die verkalkt zijn door regen en wind. De kleuren vormen driehoekige patronen, wat het geheel nog specialer maakt. De regenboog berg in Peru heeft er een concurrent bij! Bij het uitzichtpunt waar je goed zicht hebt op cerro de 14 Colores (4700 meter) is er enkel een parkeerplek en een toilet met een gat in de grond.

 

Cerro de los 14 colores - Jujuy

Cerro de los 14 colores - Jujuy

 

Humahuaca

Humahuaca, al jarenlang een belangrijk dorpje in de vallei Quebrada de Humahuaca. Het is vernoemd naar de stichters van het dorp, de Omaguacas. Ook jagers, inca’s en Spaanse soldaten wisten het gebied te vinden in de afgelopen duizenden jaren. Tegenwoordig is het de uitvalsbasis voor de berg met de 14 kleuren (Hornocal of ook wel cerro de los 14 colores genoemd).

 

Humahuaca - Roadtrip Salta & Jujuy

Humahuaca - Roadtrip Salta & Jujuy

Humahuaca - Roadtrip Salta & Jujuy

 

In het kleine dorp is er genoeg te doen; Struin door de leuke smalle straatjes en snuffel tussen de toeristenspulletjes die verkocht worden. Plof neer op het centrale plein, luister om 12 uur naar de torenklok of neem een kijkje in de kathedraal. Dat deze plek van groot belang is geweest in de geschiedenis en de hedendaagse cultuur is te zien aan het enorme pompeuze monument voor de onafhankelijkheid. Nog niet uitgekeken? Bezoek dat het Archeologisch en Geschiedenis Museum en het Regionale Folklore museum. Als je geluk hebt wordt er een cultureel festival georganiseerd waar het hele dorp op afkomt. Tijdens ons bezoek was er een miss verkiezing en lokale dansen. Mooi om mee te maken!

Accommodaties in Humahuaca: El Portillo. Op enkel een blok van het centrale plein ligt dit leuke traditionele hotelletje. Helemaal in de stijl van het gebied inclusief cowboy hoeden, gekleurde Andes dekentjes en oude foto’s. Het heeft een mooie binnenplaats en fijn zitgedeelte (over kamers geen review).

 

Hotel Humahuaca - Jujuy

 

Op zoek naar de ultieme route die al deze hoogtepunten in Jujuy combineert? Klik hier voor een gave roadtrip (incl. reistijd en afstanden) vanuit Salta naar het noorden en zie alle hoogtepunten in Jujuy

 

Wil je Jujuy graag toevoegen aan je Argentinië reis neem dan contact op met Nick, Argentinië specialist. Hij weet als Local Hero van Argentinië als geen ander hoe je het beste je reis kunt indelen.  

 

Roadtrip Salta & Jujuy

 

 

LEAVE A COMMENT