Vliegen over de mysterieuze Nazca lijnen

Vliegen over de mysterieuze Nazca lijnen

Lijnen, tientallen meters lang, wat zeg ik, honderden meters lang. Verborgen in de woestijn aan de westkust van Peru. Een aap, een kolibrie, een spin, een condor, ze hebben het allemaal. Mysterieuze, fotogenieke en jaren oude figuren getekend in het zand. Kleine vliegtuigjes vliegen vol toeristen boven de lijnen, capriolen uithalend, om iedereen het beste beeld te geven. Kijken naar een paar lijnen, is dat de moeite waard? Uiteraard, want ik heb het over de mysterieuze Nazca lijnen.

De Nazca lijnen strekken zich uit over 500 km² woestijn grond. Er zijn wel 800 rechte lijnen, 300 geometrische figuren en 70 dieren en planten. Ze zijn gevormd door stenen weg te halen van de grond en ze vlak daarnaast te leggen, waardoor het zand wat onder de stenen ligt een lijn vormt. Wat de lijnen betekenen is tot op de dag van vandaag nog altijd de vraag en dat zorgt voor nog meer speculatie en mysterieuze verhalen. Zo is gedacht dat ze ceremoniële plekken met elkaar verbinden terwijl een ander er een renparcour in zag (Tuurlllijk, lekker rennen in de woestijn!) Maria Reiche (1903-1998), een Duitse wiskundige heeft de meest aannemelijke hypothese voor de betekenis van de lijnen bedacht.

vliegen Nazca lijnen 6

Maria Reiche museum

Maria Reiche heeft door metingen overeenkomsten gevonden tussen de lijnen, de zon en de maan. Beschikte de Nazca cultuur (900 voor Christus tot 600 naar Christus) al over deze bijzondere kennis van ons sterrenstelsel? Volgens wetenschappelijk zijn de bevindingen niet genoeg om het zomaar aan te nemen en zo blijven het tot op de dag van vandaag mysterieuze lijnen. Omdat Maria Reiche wel de meest aannemelijke theorie heeft en ze zoveel werk heeft verricht in dit gebied is er een museum gemaakt in haar oude huis, waar ze eveneens begraven ligt. Er zijn tekeningen van haar theorieën en verschillende mummies die in de omgeving gevonden zijn. Stel je er niet teveel bij voor, maar als je dan toch op weg naar Nazca rijdt…. Kosten: 5 sol.

Uitkijktoren

Vanaf het Maria Reiche museum is het nog 10 minuten doorrijden voordat je bij de uitkijktoren komt. Daar krijg je al een idee van de Nazca lijnen, want vanaf de uitkijktoren heb je zicht op een deel van de boom en de hagedis en zie je de hand helemaal liggen. Ik had verwacht dat ik minder zou zien, maar was uiteindelijk toch verrast. Kosten: 3 Sol

Uitkijktoren Nazca lijnen

Vliegen over de Nazca lijnen

Vliegend over de Nazca lijnen is uiteraard het leukste, want dan zie je ze pas goed! En wat is er nou leuker om in een mini vliegtuigje allerlei gekke capriolen uit te halen. Okey, okey, ik geef toe, voor mensen met een slappe maag is dit geen succes! Gelukkig liggen er kotszakjes klaar, just in case;) Normaal gaan er 4, 6 of 12 mensen in een vliegtuigje, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de kosten. Ik sta te stuiteren op het kleine vliegveldje van Nazca, want we zijn maar met 2 passagiers! De copiloot legt ons van alles uit en laat op het kaartje zien hoe we vliegen en wanneer we wat precies te zien krijgen.

Nazca vliegtuig

 

De piloot neemt plaats en vraagt toestemming aan de luchthaven om op te stijgen. Allemaal koptelefoon op, stoelriemen vast! Ready for take off! We laten het vliegveldje van Nazca snel achter ons en vliegen vanaf de stad de woestijn in. Al snel zien we de kilometers lange lijnen onder ons. Iedereen zit aan een raampje, dus alles is goed te zien.

Vliegen Nazca lijnen 2

De bekende dieren van Nazca lijnen

De piloot vliegt eerst in een bocht naar rechts, dan zien we de eerste dieren getekend in de woestijn. Dan vliegt de piloot naar links en is het ook aan die kant goed te zien. Zo vliegen we 30 minuten door de lucht: rechts, links, extra bochtje naar links, rechts links. We zien waarvoor we gekomen zijn: de dieren tekeningen die we al op elk potje en pannetje in de souvenirwinkels hebben zien liggen. Al snel zie ik de astronaut zwaaiend op de bergwand, de kolibrie met zijn lange snavel, de aap met zijn krullerige staart, een condor met een spanwijdte van 130 meter en een hagedis van wel 180 meter lang. De copiloot geeft elke keer aan waar we op moeten letten. Zo worden we door Alas Peruanas ook nog getrakteerd op twee extra figuren die andere luchtvaartmaatschappijen niet laten zien.

Vliegen Nazca lijnen 4 Vliegen Nazca lijnen 3                                    Kolibrie (97m)                                                                    Astronaut (35m)

Beneden zie ik ook de uitkijktoren waar ik al eerder op heb gestaan. Pas vanuit de lucht wordt de boom helemaal zichtbaar en zie ik nu dat bepaalde lijnen de gigantisch grote hagedis moesten voorstellen. Het is een prachtig gezicht! Na alle bochtjes met het vliegtuig vliegen we rechtdoor richting Nazca en kan ik volop genieten van de woestijn die brand onder de hete zon.

Vliegen Nazca lijnen 5

Wil jij ook over de Nazca lijnen vliegen?

Alas Peruanas is een goede betrouwbare luchtvaartmaatschappij. Zij hebben vliegtuigjes voor 2 tot 4 personen. Je vliegt met minder personen over de Nazca lijnen dan met andere luchtvaartmaatschappijen, daardoor is de prijs iets hoger. Probeer altijd af te dingen of vraag voor prijzen zonder commissie, dan is er kans dat de vlucht je maar rond de $90 kost. Zeker als je online boekt. Ter plekke kunnen de prijzen oplopen tot $120,-. Gelukkig krijg je er wel een vliegdiploma en een bijzondere mysterieuze ervaring voor terug!

Je kunt ook vooraf dit Nazca lijnen avontuur in je Peru rondreis laten inbouwen. Carmen, reisexpert en “Local Hero” woont er en kan het voor je regelen. Je hebt rechtstreeks contact met haar en boekt met Nederlandse garanties vooraf.  Neem gerust contact op met Carmen voor een advies op maat.

LEAVE A COMMENT