Valparaiso – Graffiti is cultuur!

Valparaiso Graffiti - Streetart

Valparaiso – Graffiti is cultuur!

Valparaiso, liefkozend “Valpo” in de volksmond genoemd, is een havenstad gelegen op 1.5 uur rijden van Santiago! Ooit was het een van de belangrijkste havensteden van Zuid-Amerika, maar met de komst van het Panama kanaal was die welvarende tijd voorbij. Branden, tsunami’s, aardbevingen, zorgen er tot op de dag van vandaag nog voor dat Valparaiso het nog steeds niet makkelijk heeft. Ondanks dat is de stad kleurrijk, barst van cultuur en is het de thuisbasis voor veel bekende kunstenaars.

De beroemde dichter Pablo Neruda, winnaar van een Nobel prijs, liet zich inspireren door deze dynamische stad en schreef er het volgende over:

Valparaíso, how absurd you are…you haven't combed your hair, you've never had time to get dressed, life has always surprised you

Pablo Neruda

Valparaiso Graffiti - StreetartHet leven verrast Valparaiso, Valparaiso verrast mij! In elke straat wacht weer een nieuwe graffiti tekening. Meters hoog, meters breed zijn de mooiste tekeningen op huizen geschilderd. Huizen gebouwd op een van de vele heuvels rijzend uit zee. Het is poëtisch, kleurrijk, dromerig, veelbelovend, Valparaiso is kunst! Valparaiso is een brok cultuur!

Samen met de GraFREEti tour ging ik op pad om de mooiste tekeningen te spotten. Kijk je mee?

Valparaiso Graffiti - Streetart

Valparaiso Graffiti - Streetart

Valparaiso Graffiti - Streetart

Vroeger zagen de mensen graffiti als een lelijke tekening en een vorm van armoede, maar tegenwoordig zie je de graffiti terug in alle wijken van Valparaiso en dus in alle lagen van de bevolking. Het dient niet langer als symbool van de armoede, maar staat symbool voor cultuur. In 2012 is zelfs het eerste Latijns Amerikaans graffiti festival georganiseerd. Een festival vol lof voor artiesten en kunstenaars. Voor hen zijn de tekeningen een manier om vrolijkheid uit te drukken, maar ook een expressie voor verdriet en woede.

Valparaiso Graffiti - Streetart

Valparaiso Graffiti - Streetart

 

Valparaiso Graffiti - Streetart

Gelukkig wordt al deze kunst goed bewaard gebleven sinds Valparaiso in 2003 op de werelderfgoed lijst van Unesco erfgoed is komen te staan. Zelfs de politiek draagt zijn steentje bij: In Chili is graffiti namelijk verboden, maar in Valparaiso knijpen ze een oogje dicht. Als de huis bewoners toestemming geven aan een kunstenaar om een graffiti tekening op hun huis te plaatsen dan mag dat. Dat gebeurd niet altijd, maar ach, de boete is toch maar €15,-. Dit geeft aan dat de overheid de graffiti in Valparaiso omarmd heeft en geen probleem ziet in een kleurrijke vogel, beer of varken op je huis.

Streetart Valparaiso Vogel

Valparaiso Graffiti - streetart

Valparaiso Graffiti - Streetart

Enthousiast en zin om alle streetart zelf te gaan bekijken met een Local die je er alles over kan vertellen?
Ga dan mee op een Graffiti city tour met Valparaiso streetart. Elke dag is er een tour om 10:30 en 15:30 (behalve zondag ochtend) die werkt op basis van tips. Ze vertrekken vanaf Plaza Anibal Pinto (vanaf het Neptune beeld) om jouw twee uur de beste plekken te laten zien! Laat je verrassen door Valpo, verrassen door de graffiti- cultuur van de stad!

LEAVE A COMMENT