Sinterklaas vieren in Colombia

Sinterklaas vieren in Colombia

Ook al woon je in het buitenland, het Sinterklaasfestijn moet gevierd worden! Het is een geweldig feest voor jong en oud, diepgeworteld in onze Nederlandse cultuur. Ook al haal je iemand uit het land, de cultuur die blijft. Zo ook Sinterklaas in Bogota, Colombia!

In het buitenland snappen ze er vaak helemaal niks van. Er laait hier net zoals in Nederland een discussie op. “Waarom hebben jullie een witte man en zwarte helpers? Dat is racistisch!” Als je mensen het verhaal verteld over de schoorsteen en het feit dat kinderen vooral denken aan die vrolijke Pietjes die hun cadeaus brengen snappen ze het traditionele Hollandse feest alweer wat beter.

Mijn nieuwe huisgenoten in Bogota uit Canada, Colombia, Engeland en Australië hadden ook uitleg nodig, maar waren al snel te porren voor het typische Hollandse Sinterklaasspel. Er werd gegild over de tafel als plekken gewisseld moesten worden en gelachen omdat iedereen de kerstboom voor het huis wilde hebben. Het is hier net zo leuk als in Nederland.

Sinterklaas Bogota thuis

Daar blijft het niet bij, want de Sint kwam vlak voor zijn verjaardag ook nog op bezoek in Bogota. Ik mocht hem en zijn Pietje een handje helpen. Een groep van 150 ouders en kinderen stond klaar bij de Nederlandse residentie, om de Sint en zijn Pieten te verwelkomen. Dit keer kwam hij niet te paard, maar per heuse Chiva. Dit is een typisch gekleurd Colombiaans vervoermiddel. De nieuwe Nederlandse ambassadeur sprak de Sint en zijn Pieten toe en uiteraard moest er ook door iedereen gezongen worden.

Terwijl de ouders verder smulde van bitterballen en bier en wijn, riep Sinterklaas een voor een de kinderen bij zich. Voor elk kind had hij een cadeautje bij zich. Ondertussen ging een ander deel van de groep in de chiva rondjes rijden door Bogota. Door de Sinterklaasliedjes die uit de speaker schalde keken veel Colombianen op straat gek op. Er werd keihard gezongen, Sinterklaas geknuffeld en oud Hollandse spelletjes gespeeld. Bergen pepernoten, marsepein en taai taai verdwenen al snel. Wat was het lekker om weer even iets typisch Hollands te proeven!

Graag deel ik met jullie het fotoverslag van Sinterklaas, een Nederlands feestje in Colombia!

Sinterklaas Bogota chiva

Sinterklaas Bogota ontvangst

sinterklaas-bogota-chiva

Sinterklaas Bogota Ambassadeur

Sinterklaas Bogota koekhappen

Sinterklaas Bogota Snoepgoed

Sinterklaas Bogota 2

Sinterklaas Bogota

Dank u Sinterklaasje! Tot volgend jaar in Colombia!

Rugzak vol Reizen wenst iedereen, waar ook ter wereld, een fijne Sinterklaas toe!

LEAVE A COMMENT