De kleurrijke lampionnen van Hoi An!

De kleurrijke lampionnen van Hoi An!

Hoi An en lampionnen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het kleine UNESCO stadje in het midden van Vietnam verlichten de lampionnen de stad. Zodra het donker wordt is pas goed te zien wat de impact is van deze lampionnen. Ze zijn niet alleen in alle toeristen winkels te zien, maar de zee van kleuren verlicht ook de gele huisjes, bruggen en straten van de stad.

Hoi An lampionnen Vietnam 2Vroeger was landbouw het belangrijkste voor de economie van Hoi An. Langzaam deed het toerisme zijn intrede. De regering begreep dat er iets gedaan moest worden en zorgden ervoor dat er trainingsprogramma’s werden opgezet. Gastvrijheid trainingen, Engels les en training in verbetering van handwerken werd de Vietnamezen aangeleerd. Dit alles, om zo het erfgoed te beschermen en het beter uit te dragen. Het idee voor de trainingen in handwerken kwam tot stand om de bevolking van Hoi meer te gaan betrekken bij Toerisme. Van het een kwam het ander. Het landbouwdorpje is veranderd in een booming toerisme stad en wordt beschermd door UNESCO.

Mede door de lampionnen is Hoi An zo bijzonder. Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Overal waar je kijkt hangen ze. In alle kleuren en maten. Het heeft iets magisch, iets sprookjesachtigs. Ze zijn speciaal voor stad en bewoner.

Een bijzonder souvenir

Voor toeristen zijn er genoeg winkels waar je een mooie zijden lamp kunt kopen, maar het is net zo bijzonder om de lamp te kopen van diegene die hem voor je neus heeft gemaakt. Ga daarom een kijkje nemen in de buitenwijken van Hoi An! (In 2013 was er o.a. een ‘fabriekje’ te vinden op Cura Dai straat, op weg naar het strand). Daar zijn huisjes waar mensen druk bezig zijn het hout te verbinden en het stof eromheen te spannen. De lampionnen liggen verspreid door het hele huis. De vrouwen die het maken treuzelen niet en maken de ene lamp na de andere. Allemaal voor de winkeltjes in het centrum. Ze zijn blij als het geld direct bij hen terecht komt in plaats van de tussenpersoon bij een winkel. En voor jou is het souvenir net iets meer bijzonder als je weet hoe het tot stand gekomen is.

Hoi An lampionnen fabriek Vietnam 1 Hoi An lampionnen fabriek Vietnam 3

Hoi An lampionnen fabriek Vietnam 4

Het lampionnen festival

Hoi An lampionnen Vietnam 2Dat de lampionnen tot op de dag van vandaag nog altijd belangrijk zijn voor de lokale bevolking blijkt wel op elke 14e dag van de maan-maand (volgens de maan kalender). Dan wordt er zelfs een heus festival georganiseerd, het Hoi An Lantern Festival. Op deze dag gaan de lichten in Hoi An uit en de lampionnen aan. Het is een bijzonder aanzicht.

Voor even kun je voelen hoe deze stad er 4 eeuwen geleden heeft uitgezien. Aan de huizen is weinig veranderd evenals de verlichting op deze speciale dag. Er worden veel gekleurde kartonnen doosjes met daarin een lichtje op het water gezet. De Vietnamezen geloven dat geluk en liefde de lamp zal volgen als er een wens aan vast zit. Naast deze bijzondere traditie wordt er ook Chinees schaken gespeeld en geluisterd naar de muziek van bamboo fluiten en trommels. Toeristen kijken hun ogen uit en wanen zich even een verlichte sprookjeswereld. De sprookjeswereld die Hoi An heet!

Hoi An lampionnen Vietnam 6

Copyright: Jill Frijns

Data voor het lampionnen festival in 2016

De lampionnen festivals vinden plaats op de volgende dagen in 2018*:

 

30 januari | 1 maart | 30 maart | 29 april | 28 mei | 27 juni | 26 juli | 24 augustus | 23 september | 22 oktober | 20 november | 20 december

*Check voor de zekerheid de data nog een keer in Hoi An, want er het kan wel eens een dag opschuiven.

6 Comments

 • Linda | One Day Trip

  Ik vond Hoi An zo leuk en mooi! Hebben er ook een fiets gehuurd, waarmee we de buitenwijken hebben ontdekt.
  En inderdaad veel leuker, om zo’n lampion te kopen bij mensen thuis…

  06/19/2016 at 13:46
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Aah wat leuk dat je ze gevonden hebt! 😀 Het is net zo leuk om te zien hoe ze gemaakt worden in plaats van snel in een winkel kopen. En die mensen ook weer blij:)

   06/25/2016 at 14:56
 • Larissa

  Hoi!

  Weet je nog waar ongeveer in Hoi An je de lampionnen bij mensen thuis hebt gekocht?

  Ik ben nu in Hoi An maar kan het nergens vinden.

  Groetjes Larissa

  03/22/2018 at 04:17
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Larissa,

   Als het goed is kun je het vinden op de weg naar het strand aan de rechterkant (vertrekkend van Hoi An old town). Volgens mij heet die straat Cura Dai. Het ligt dus buiten het centrum. Ze waren niet elke dag open, maar als ze open zijn en zou je alle kleuren stof voor de lampionnen meteen kunnen zien liggen. Het zijn dezelfde lampionnen die uiteindelijk in het centrum verkocht worden. Laat me weten als je het gevonden hebt. Het is alweer een tijde geleden, dus het zou zomaar kunnen dat ze ondertussen verhuisd zijn. Veel plezier in Hoi An! Liefs, Felice

   03/22/2018 at 15:48
 • Johan

  Hoi Felice,

  Mag ik vragen wat die lampionnen destijds ongeveer kosten? Leuk om als gift te geven vandaar. Zou er een behoorlijk aantal nodig hebben.

  Mvgr,

  Johan

  05/05/2018 at 21:06
  • Felice - Rugzak vol Reizen
   Felice

   Hi Johan, Het is alweer een tijd geleden, dus ik weet de precieze prijs niet meer. Ik heb een beetje speurwerk op het internet gedaan en ik kom prijzen tegen tussen de 1,- euro en 5,- afhankelijk van hoe groot de lampion is. Hopelijk heb je hier iets aan. Groetjes, Felice

   05/10/2018 at 01:51

LEAVE A COMMENT