Wonen in Zweden, Lydian haar thuis
‘Wonen in Zweden’ is de eerste blog voor ‘Wonen in het buitenland’. In deze categorie worden ervaringen gedeeld van vrienden en vriendinnen die naar het buitenland vertrokken zijn. Voor werk, voor de liefde of gewoon, omdat het kon. Overal ter wereld krijgen ze te maken met een andere taal, leefomgeving en cultuur. Dat zorgt voor een hoop interessante verhalen. Met veel plezier deel ik het allereerste verhaal van Lydian, live vanuit Zweden:
Zweden, het grote land in hoge noorden van Europa, het land van koude en donkere winters, sneeuw, het noorderlicht, middernachtzon, de eindeloze landschappen, Pippi Langkous, Wallander, ABBA, Spotify, knäckebröd en natuurlijk Ikea, hier woon ik!
Mijn Zweedse avontuur begon in Östersund waar ik voor mijn master naar toe verhuisde. Östersund ligt precies in het midden van Zweden en Scandinavië. Toen ik ‘Östersund’ voor het eerst in Google in typte werd mij verteld dat het -40 ℃ kan worden in de winter, oeps. Ach, het is voor één jaar dus het zal wel een goede ervaring zijn. Niet lang nadat ik op Zweedse bodem landde, ontmoette ik een Zweedse vent, Kalle. Nu 3 jaar later schrijf ik dit vanuit Uppsala, iets zuidelijker dan Östersund maar nog steeds erg koud. Wonen in Zweden gaat niet altijd over rozen, want vorige winter fietste ik met -18℃ en heel veel sneeuw naar de bushalte. Lang leve de spijkerbanden! Samen met Kalle woon ik een half uurtje van Uppsala in een rood houten huisje met elanden in onze achtertuin. Ons huis ligt naast het derde grootste meer van Zweden ‘Mälaren’, een meer waar Amsterdam wel 5 keer in past. En als ik heel ver zou zwemmen of schaatsen in de winter kom ik in Stockholm uit. Uppsala is een universiteitsstad en hier heeft meneer Celsius dan ook gestudeerd.
Wonen in Zweden, het magische winterland
Zweden is een prachtig land, met de oh zo mooie winters en het magische verschijnsel, het noorderlicht. Wonen in Zweden zorgt elke keer weer voor verrassingen en het is ongelooflijk gaaf! Uppsala is helaas te zuidelijk en zien we het noorderlicht niet zo heel vaak. De familie van Kalle heeft een huisje in een skigebied in het noorden waar het noorderlicht vaak goed te zien is. Een beetje jammer dat het 6 uur rijden is.
Tijdens mijn eerste winter in Zweden ging ik achterop bij Kalle op de sneeuwscooter, dat leek me wel spannend. Na een rondje van 45 minuten deed ik mijn helm af en bleek dat ik bevroren wangen had, ja bevroren wangen, wist ik veel dat dat kon gebeuren. Ik bleek niet de enige te zijn want het puntje van Kalle zijn neus was ook bevroren. Je kunt je dus wel voorstellen hoe mooi we erbij liepen.
Hey buren, klaar voor midzomer?
In maart worden de dagen ineens veel langer en weet ik ook weer dat alles goed gaat met mijn buren aangezien ik ze in de winter haast niet zie. Heel Zweden wordt een beetje blijer met de langere dagen en het betere weer in zicht. Midzomer is daarom niet voor niks de grootste feestdag in Zweden. Midzomer wordt ieder jaar gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. De langste dag van het jaar, de middernachtzon en het begin van de zomer. Ik snap wel dat ze dit zo uitbundig vieren en aangezien we wonen in Zweden doen we uiteraard mee! Iedereen pakt alle spullen in en gaat naar het zomerhuisje. Ook ik ga naar een zomerhuisje op een eiland in de Baltische zee. Deze feestdag bestaat vooral uit veel drinken, drinken en nog meer drinken. Ook wordt er goed gegeten, met volle borst liedjes gezongen en getoast met schnaps of aquavit (sterke drank). Dit jaar waren mijn ouders ook van de partij tijdens Midzomer en werd er flink uitgepakt voor ‘de Nederlanders.’
Het was een bijzondere dag! ’s Ochtends vroeg stond mijn moeder al gehuld in een vissers-pak de gevangen haring schoon te maken, terwijl er tussendoor geproost moest worden met aquavit. Er werden bloemenkransen gemaakt en de meiboom werd versierd. Alle mensen op het eiland verzamelden zich rond de meiboom en jong en oud danste eromheen. Er werd ook een liedje gezongen over een kikker!? Geen idee waar dat vandaan komt, maar iedereen doet er elk jaar weer vrolijk aan mee. Het was zelfs mooi weer, Midzomer staat er namelijk om bekend dat het niet altijd zulk goed weer is en de kans is groot dat het kouder is dan met kerst. Maar de Zweden laten zich niet gek maken en zitten gewoon de hele nacht buiten want de zomer is tenslotte begonnen.
Alcohol en snus, je moet er iets voor over hebben
Bij elk festijn wordt er dus veel gedronken, maar deze alcohol komt niet zomaar uit de supermarkt. In kun je alleen alcohol in de staatswinkel kopen ‘Systembolaget’ en dat maakt de alcohol niet echt goedkoop. Deze winkel is ook maar beperkte tijden open; als je op zaterdag na 15:00 uur alcohol wil kopen heb je helaas pech en zul je toch echt tot maandag 10:00 uur moeten wachten. Er wordt hier dus ruim alcohol ingeslagen en je moet vooral goed plannen. Voor al deze ongemakken hebben de Zweden ook een oplossing voor gevonden; er gaat een boot naar een eiland ‘Åland’ dat bij Finland hoort waar taxfree alcohol kan worden gekocht. Het is hier een ware handel in alcohol. Ook ik betrap mezelf erop dat er een fles alcohol toch wel geregeld in mijn koffer zit na een bezoekje aan Nederland. En dan is er nog snus, een soort tabak wat achter je bovenlip gestopt wordt. Ja, zo vies als het klinkt is het ook echt. Heel veel mensen gebruiken snus en laat mijn lieftallige vriend dat nou ook gebruiken tot grootste ergernis van mij.
Fika & Lagom, Zweedser wordt het niet
Ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken en woorden. In Zweden zijn er twee typische woorden die je meteen geleerd krijgt als je gaat wonen in Zweden. Zweedser dan het woord fika wordt het niet, de Zweden doen de hele dag door aan fika. Dit staat vooral voor bijkletsen met vrienden, familie of collega’s en het kan overal, op het werk, thuis of koffietentje onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers. Maar eigenlijk kun je eten en drinken wat je wilt en het gewoon fika noemen. Zweden zijn dan ook trots op dit woord, want het is niet te vertalen. En dan is er nog lagom een woord wat ook veel wordt gebruikt. Het betekent precies genoeg of voldoende. Het gaat vaak over eten maar eigenlijk is het nog op veel meer toepasbaar. Lagom beschrijft misschien de Zweedse cultuur wel een beetje in sociale ideeën, gelijkheid en eerlijkheid. Oja, en het woord gift betekent in het Zweeds giftig en getrouwd, lekker optimist zijn die Zweden.
De Zweedse koetjes en kalfjes
Mensen zijn hier vaak erg op zichzelf en ze vinden het ook best eng om met andere mensen te praten. Er wordt hier niet over koetjes en kalfjes gepraat en er wordt alleen met een vreemde gepraat als het echt noodzakelijk is (natuurlijk zijn er uitzonderingen). Daardoor is het moeilijker om tijdens het wonen in Zweden nieuwe vriendschappen te sluiten. Vrienden en familie mis ik soms wel, maar gelukkig is het maar 2 uur vliegen naar Nederland. En beetje bij beetje begint Zweden al meer als thuis te voelen en kan ik de Zweedse cultuur ook wel waarderen.
Nog even en dan staat de Zweedse winter voor de deur (de eerste sneeuw is al gevallen in het noorden), de winter uitrusting ligt al klaar, ik ben benieuwd wat me nu weer te wachten staat.
Ha det så bra! Hejdå!
Lydian
Super leuk om te lezen hoe het je daar vergaat, Lydian! Grappig hoe het toch weer zo anders is, al is het maar 2 uurtjes van Nederland. Succes deze winter! X Marije
Hi Marije, Jaaaa leuk om haar verhaal te horen. Haha ook ik was verrast! Ik heb je berichtje aan Lydian doorgegeven! xx
Het is ver weg maar gelukkig ben je door alle internet mogelijkheden altijd dichtbij.
Ik heb mijn mening over Zweden volledig herzien.
Wat is het er prachtig en wat genieten we iedere keer dat we bij jou en Kalle zijn.
Wat een mooi verhaal. Natuurlijk kende ik het maar het is bijzonder om te lezen en er zelfs met foto in te staan.
Liefs
Hi Marlies, bedankt voor je leuke reactie op het verhaal van Lydian! Je staat mooi op de foto bij het feest! Super dat je dat hebt mee kunnen maken samen met Lydian! Ik vond het leuk om in ieder geval haar verhaal te mogen delen! Zorgt voor weer bijzondere verhalen! Veel liefs, Felice