Veilig reizen door Zuid-Amerika

Veilig reizen door Zuid-Amerika

“Reizen door Zuid-Amerika, dat is toch gevaarlijk?” Wat is het zonde dat sommige mensen zich laten afschrikken door berichten in de media over dit prachtige continent. Het is namelijk nergens voor nodig om Zuid Amerika links te laten liggen. Als vrouw alleen op reis heb ik me dan ook niet onveilig gevoeld, maar natuurlijk kan niet ontkent worden dat je altijd op je hoede moet zijn. Daarom, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Deze tips zijn niet om je af te schrikken, maar een gewaarschuwde reiziger telt voor 2.

 

Tip 1. Let op je spullen in de bussen & metro

Reis je met het openbaar vervoer, zet je tas dan op schoot. Zet je de tas tussen je benen in de bus tijdens een lange reis, let dan op, er zijn namelijk berichten dat je tas door de achterbuurman open wordt gesneden en je spullen er zo worden uitgehaald. Maar dit is nog altijd veiliger dan je tas op de stoel naast je of boven je hoofd te zetten.

 

Tip 2. Doe geen belangrijke spullen bovenop in je backpack als je gaat vliegen

Hoewel LAN Airlines de grootste en de meeste betrouwbare vliegtuigmaatschappij in Zuid- Amerika is, zijn er medewerkers die minder betrouwbaar zijn en dus het geld achter de schermen uit je tas kunnen pakken. Een flightbag is dus geen overbodige luxe, ook niet voor lange busreizen.

 

Tip 3. Vogelpoep op je kleren, negeer de ‘helpende handen’

Dit is een truc die vooral in Buenos Aires wordt toegepast. Je krijgt zogenaamd vogelpoep op je kleren en gelijk staat er een aardige man naast je die wil helpen. Helaas heeft die zogenaamde aardige man ook een vriend bij zich die er snel met je tas vandoor gaat als jij je bekommerd om je kleren. Dus laat die witte ‘poep’ vlekken even zitten en loop door!

 

Tip 4. Blijf bij je spullen, houdt ze vast en sluit de ritsen.

Dit klinkt logisch, maar juist op de momenten dat je moet uitzoeken waar je heen moet, in gaat checken in een hostel, staat te wachten op de bus of metro stations is dit iets dat je zo uit het oog verliest. Dit zijn de momenten waar de mensen die het op je spullen gemunt op hebben gewacht en toeslaan.

 

Tip 5. Geef je spullen af

Mocht iemand voor je staan en schreeuwen om je spullen, geef die dan. Hoe vervelend de situatie ook is, weet dat ze ‘alleen maar’ je spullen willen. Doe geen rare dingen en laat dit voorval zeker je reis niet verpesten. De spullen zijn vervangbaar, je mooie herinneringen niet. Het is wel raadzaam om je spullen goed te verzekeren en een briefje in je backpack te stoppen met belangrijke telefoonnummers (ambassades, blokkeernummers voor creditcard en bankpas). Maar misschien nog beter; laat de dure I-gadgets thuis en neem gewoon een simpele Nokia mee. Zo ben je ook een stuk minder interessant.

 

Nog niet afgeschrikt en klaar voor het grote avontuur? Dan is dit de belangrijkste tip om mee af te sluiten:

K

 

LEAVE A COMMENT