Ontmoet Peter Zagar: National Geographic fotograaf tips

Ontmoet Peter Zagar: National Geographic fotograaf tips

Een man loopt met een flinke tas vol lenzen en camera klaar voor gebruik in zijn hand. Op de achterkant van zijn tas prijkt een geplastificeerd papier van National Geographic. Hij maakt de ene na de andere foto uit aparte posities en kijkt geïnteresseerd om zich heen op zoek naar dat ene perfecte shot. Maak in de categorie ‘MEET’ kennis met Peter Zagar, professioneel fotograaf.

Peter Zagar rolde 20 jaar geleden het vak der fotografie in. Van special forces USA naar fotograaf National Geographic USA. Een stap die geboren is uit passie en die passie is te voelen als je met Peter praat. Wellicht zijn het zijn Italiaans roots, want als kind groeide hij op in een klein Italiaans dorp om later voor vele jaren naar Amerika te verhuizen. Ook al woonde hij jaren in Boston en Los Angeles, Italië laat hem niet los. Hij reist daarom regelmatig met veel plezier terug naar het land waar hij is opgegroeid om daar foto’s te maken. Het is dan ook geen toeval dat ik hem vlakbij zijn woonplek tegenkom. Hij is onder andere op pad voor National Geopgraphic, Long beach Magazine, Boston Globe en andere lifestyle magazines.

Right in your face

De spannende verhalen komen naar boven als je hem vraagt over zijn specialisme: Right in your face! Peter fotografeert het liefst dieren met een 100mm-400mm lens,zo dichtbij mogelijk om elk detail haarscherp vast te leggen. Hij ligt vaak uren in het gras te wachten op dat ene goede shot. Hij verteld dat hij wel 4 verschillende soorten groene jassen heeft, een voor elk seizoen of omgeving. Ik denk dat hij een grapje maakt, maar het is ‘serious business’. Met zijn jas beweegt hij tegen de wind in, zodat dieren hem niet meteen ruiken. Alhoewel? Een nieuwsgierig vosje dat hem volgt vind het gezelschap wel prettig en gaat naast de fotograaf op de grond liggen om te spelen met zijn apparatuur en een dutje te doen. Bijzondere foto’s als resultaat. Je ziet Peter duidelijk genieten als hij verteld over deze ervaring. Het wordt pas echt spannend als hij verteld over de foto van twee vechtende beren op enkel 6 meter afstand. Gelukkig waren ze meer geïnteresseerd in elkaar dan in een fotograaf, wat uiteindelijk zijn favoriete foto opleverde!

Peter Zagar fotograaf 1

Tips van een professioneel fotograaf

Wat zou een professioneel reisfotograaf mij als beginnend fotograaf adviseren? Ik grijp mijn kans en Peter brand los. Volgens hem gaat het er vooral om dat je je camera zo goed mogelijk leert kennen, zodat je weet wat je moet doen in verschillende situaties. Dat lukt alleen met heel, heel, heel veel oefenen. Volgens hem kun je ook leren van fotografie magazines en door te praten met andere fotografen. Deze tip pas ik meteen in de praktijk toe 😉 Hij verteld me erop uit te gaan, juist andere posities te proberen en zo een eigen stijl te creëren. Ga niet alleen met zonlicht op pad, maar bijvoorbeeld ook als het regent en fotografeer die ene valk waar de druppels duidelijk van zijn veren druppen. Ga erop uit, vertel een verhaal met je foto’s, anders is het enkel een “just been there shot”.

LEAVE A COMMENT