Throwback Juli: De Franse slag en de Peso daalt tot het vriespunt

Throwback Juli: De Franse slag en de Peso daalt tot het vriespunt

Het is midden winter in Buenos Aires terwijl in Nederland de mussen van het dak vallen. De Fransen die hier wonen praten niet over het weer, die zijn in de wolken met hun WK overwinning. Ondertussen is de sfeer rondom de Argentijnse peso gedaald tot het vriespunt, inclusief de munt zelf. Toch was juli een rustige maand. Stilte voor de storm, klaar om volgende maand mijn throwback vanuit Europa te schrijven. ZIN IN!

 

 

Het WK bereikt zijn hoogtepunt

Ook al was Argentinië en Colombia allang uitgeschakeld, ik keek alsnog aardig wat wedstrijden en moedigde samen met mijn Belgische collega´s de Belgische duivels aan. Dat mocht allemaal onder werktijd. HELD van een teamlead heb ik! Ze is Argentijns, geen voetbalfan (HUH?), maar ze snapt wel HOE belangrijk voetbal kan zijn. Ze vroeg zich wel af hoe vaak ik al van team geswitcht was. Ik juichte voor Argentinië en Colombia, België en uiteindelijk Frankrijk. Niet dat ik nu persé wilde dat de Fransen zouden winnen, maar met vrienden zochten we elke keer een bar op van een land met de grootste overwinningskans. Tijdens de finale op naar de Franse bar dus! GEKKENHUIS, filmploegen, bier de lucht in toen ze wonnen! Met Franse vlaggetjes op onze wangen gingen we met onze nieuwe Franse vrienden naar de Obelisc, het centrale punt van Argentinië waar vaak mensen zich verzamelen wanneer er protesten zijn, of in dit geval wanneer er feest is. Wij Nederlanders werden door onze geschminkte gezichten onderweg veel gefeliciteerd! Een enkele Argentijn werd jaloers en reageerde boos. Het verdriet dat ze al snel uit het WK lagen, zit nog diep! Heel diep.

 

Wil jij zelf een voetbalwedstrijd in Zuid-Amerika meemaken en de sfeer meemaken zoek dan hier per land uit hoe je aan kaartjes kunt komen.

 

Mijn geld business in Buenos Aires

Het heeft zelfs in het Nederlandse nieuws gestaan: Argentinië zou 15 miljard dollar gaan lenen van het IMF. Dit om het overheidstekort terug te dringen, maar ook om de peso te redden, want die daalde ten op zichtte van de dollar als een raketje. De meeste Argentijnen waren not amused, terugdenkend aan de dramatische crisis in het begin van deze eeuw waar de IMF ook zou ‘helpen’. Laten we het erop houden dat de Argentijnen dus niet zoveel vertrouwen hebben in hun regering, de banken en IMF, en daarom nog altijd liever miljoenen Pesos onder hun matras hebben liggen in plaats van op de bank.

 

Daling van de peso of niet! Wij gaan naar EUROPA!

 

Wat betekende dit voor ons? Met onze geplande reis naar Europa was de daling van de peso ten opzichte van de euro geen fijne ontwikkeling. Voorbeeld: een jaar geleden was 100 peso €5,70, nu is het €3,-. Tel uit je winst, of in dit geval je verlies. Jorge had gelukkig al een tijdje in dollars gespaard op de bank (je kunt kiezen: Dollars of Pesos), maar toen de onrust ontstond en iedereen als een gek z’n geld van de bank begon te halen, had Jorge pech. De banken hadden even geen dollars meer, het was even op. Je zal je geld maar op die dag nodig hebben. Gelukkig was drie keer scheepsrecht. Ook had ik nog Pesos die ik naar euro’s wilde ruilen, maar daar betaal je best veel voor, zelfs op de zwarte markt (up and running in Argentinië). Gelukkig zag ik op de Facebookpagina van Zuid-Amerika backpackers dat een Nederlandse vrouw met haar gezin naar Buenos Aires kwam en Pesos nodig had. De perfecte manier om allebei geen geld te verliezen met het wisselen van geld. Ik ontmoette de hele familie in een authentieke koffiebar, dronken een koffie, deelden verhalen en deden business onder de tafel. Een gezellige ochtend en zowel voor haar als voor mij deal!

Europa we zijn er klaar voor, de pesos zijn gewisseld! Tot over 3 weken 😀

 

 

Buenos Aires in de mist

Het is snikheet in Nederland, maar in Buenos Aires lopen we met de winterjassen aan. Gelukkig zijn deze winters veel beter vol te houden dan de Nederlandse. Het regent weinig en er is amper mist, maar als er mist hangt levert dat mooie plaatjes op. Deze zwart wit beelden van Buenos Aires die ik de afgelopen maand maakte wilde ik jullie niet onthouden.

 

Avenida Roque Saenz Peña

Avenida 9 de julio

Cabildo – Plaza de Mayo

Plaza de Mayo

Obelisco

Tags

LEAVE A COMMENT