Throwback November: Stilte voor de storm

Throwback November: Stilte voor de storm

In November was het stilte voor de storm. Er waren nog geen oververhitte dagen, wel een eindejaarsfeestje dat een voorbode is voor de Argentijnse vakantie en een belangrijke voetbalwedstrijd die naar volgende maand verplaatst is. Behalve Colombiaanse vrienden en familie op bezoek was het stil. Stilte voor de storm die in December door Buenos Aires raast? 

 

Throwback November - La Cathedral Club

 

Colombiaans bezoek in Buenos Aires

De beste vriend en zus van Jorge kwamen beiden naar Buenos Aires voor werk. Ontzettend leuk, want Jorge had zijn beste vriend al 3 jaar niet gezien en ik kon hem nu ook eindelijk ontmoeten. Altijd gezellig met Colombianen! We gingen een dansje wagen in de leukste tango plek van Buenos Aires La Cathedral Club(Sarmiento 4006) en namen ze mee uit eten in antiekshop Napoles, omgetoverd tot restaurant (Avenida Caseros 449). Lekker eten, gave omgeving, goed gezelschap en daarna rondje toerist uithangen! Als afsluiter van de bezoekweek kon ceviche met zijn zus niet ontbreken. Ben jij gek op Peruaans eten, dan is TANTA een van de top restaurants om te bezoeken. Het restaurant is van een topchef uit Peru die naast Buenos Aires, ook in Lima en Santiago een soortgelijk restaurant heeft. Lekkerste ceviche ooit!

Throwback November - Napoleo restaurant

 

Naast het eten wordt er uiteraard ook veel gepraat. Ik maak overuren met m’n Spaans. Hoewel het met sprongen vooruit is gegaan sinds ik veel in het Spaans werk, valt het me soms toch nog tegen. Ook moest ik weer wennen aan het Colombiaanse accent, na al het Argentijnse Spaans om me heen (echt anders). Trots dat ik nu duidelijk accenten per land en soms zelfs per regio kan onderscheiden in Zuid-Amerika, maar het Spaans mag nog een niveautje hoger. Een taal leren duurt lang!

Throwback November - San Telmo market

Het eindejaarsfeestje

De zomer staat voor de deur en het einde van het jaar is in zicht. Bij een groot bedrijf als Accenture wordt er dan goed uitgepakt. Met ongeveer 5000 collega´s dansten we de nacht door, aten we van al het lekkers en het Heineken bier was niet aan te slepen.

 

Throwback November - eindejaarsfeest

 

Lekker cumbia dansen en de wanna-be Argentijn uithangen bij de Argentijnse bands. Het leuke van dit soort feestjes is ook dat je opeens veel langer praat met collega’s die je normaal alleen gedag zegt. Een geslaagd eindejaarsfeestje dus!

 

Throwback November - Eindejaarsfeest 2

 

Boca Juniors vs. River Plate, de strijd om de Copa!

De twee rivalende clubs tegen elkaar in de finale van de Copa Libertadores, de Champions league van Zuid-Amerika! Dit keer waren de finalisten niet alleen van hetzelfde land, maar ook nog eens van dezelfde stad en elkaars staatsvijand nr. 1. De finale thuiswedstrijd bij Boca Juniors eindigde in gelijkspel, dus moest alles beslist worden in de thuiswedstrijd bij River.

 

Throwback November - estadio River

 

Dat voetbal een groot dingetje is in Zuid-Amerika beschreef ik al eerder, maar dit was een wedstrijd in het kwadraat. De Argentijnen konden nergens anders meer over praten en sommigen hebben een half jaar salaris neergelegd voor een kaartje. Gehuld in River shirt, het stadion ligt immers in onze wijk en dus kun je niet anders dan voor River zijn, ging ik met vrienden naar een bar. Het was een gekkenhuis, mensen stopten niet met springen en dansen vanaf 2 uur voor de wedstrijd. Wat daarna gebeurde, dat ging de hele wereld over; Stenen van ´supporters´ van River vlogen de Boca bus in en spelers raakten gewond. De wedstrijd werd een aantal keer uitgesteld en uiteindelijk gecanceld. Nu wordt de finale van de Copa Libertadores in Madrid gespeelt voor veiligheidsredenen (en een hoop geld) en dat vinden ze hier toch niet zo grappig!

 

 

Wij hadden geen finale kaartjes, maar wilden River wel een keer live zien spelen. Dus kochten we kaartjes voor een nationale wedstrijd die er niet zo toe deed. Het is immers niet makkelijk om in Argentinië aan kaartjes te komen, maar wel een must om te doen (Lees hier hoe je voetbalkaartjes kunt kopen in Zuid-Amerika). Ik heb er niet bijster veel verstand van, maar vindt de sfeer altijd leuk. Voor mijn 5 man sterk was dat wel andere koek, want ik had een Zweedse voetballer, bekende voetbalvlogger en onze Argentijnse vriend en groot River fan, Lucho, bij me. De wedstrijd was niet al te spannend en de sfeer was ook net even anders dan normaal. River fans weigerden mee te zingen met de liedjes van de harde kern, teleurgesteld dat een paar malloten de wedstrijd (Boca – River) van hun leven verpest hebben.

 

 

De lol voor de finale wedstrijd is er voor velen af, maar ik denk toch dat er heel wat Argentijnen de nacht voor de wedstrijd wakker liggen. Het gaat dan ook om de eer bij je vrienden, je familie, je buurt, de eer in de stad! En dat is veel meer dan ´alleen maar´ een voetbalwestrijdje. Wordt vervolgd in December.

Tags

LEAVE A COMMENT