Dalai Lama – Een ontmoeting met Zijne Heiligheid

Dalai Lama – Een ontmoeting met Zijne Heiligheid

De Dalai Lama komt na 5 jaar weer naar Nederland! Dit moment liet ik niet aan me voorbij gaan en dus werden al snel de kaartjes gekocht voor zijn lezing “Welzijn, Wijsheid & Compassie”. Op 11 mei was het zover. De Ahoy was tot aan de nok toe gevuld met allerlei verschillende groepen mensen: Tibetaanse gezinnen gehuld in traditionele kledij, monniken in rood-oranje gewaden en Nederlandse geïnteresseerden. Een kleine glimlachende man kwam het podium opgelopen met een charisma dat de hele zaal vulde! Daar was hij dan, zijne Heiligheid de Dalai Lama!
Dalai Lama visiting The Netherlands - Photo: Jurjen Donkers

Dalai Lama bezoekt Nederland – Foto: Jurjen Donkers

Al snel werden er door de tolk een aantal vragen gesteld die mensen eerder konden opgeven. Van serieuze vragen of tot alledaagse simpele vragen als: hoe ontspant u zich? Daar had de Dalai Lama al snel een antwoord op: Slapen! Hij gaat elke dag rond een uur of  18:00uur naar bed en staat om 3.00uur weer op. In de vroege ochtend volgt hij eerst een meditatie sessie en daarna analyseert hij zijn eigen leven en wat er in de wereld gebeurd. Volgende vraag: In Seven Years in Tibet wordt er een huis opgeschoven, omdat het gebouwd was op een parasietennest waarbij de beestjes dood gingen. Wat is uw relatie met muggen? “My relationship with musquitos is not so good”, waarop hij door zijn aanstekelijke lach de lachers uit de zaal op de hand krijgt. “Honden, katten, vogels, die tonen affectie als je ze voert, maar een mug? Nee die doet dat niet.” Hij heeft wel eens gekeken hoe een mug bloed uit zijn arm zoog, rood werd en daarna weg vloog. Ja, hij liet hem vliegen, want elk wezen in de hele wereld heeft het recht om te leven. Zelfs een mug.

Dailai Lama bezoekt Nederland - Foto: Jeppe Schilder

Dailai Lama bezoekt Nederland – Foto: Jeppe Schilder

De  Dalai Lama is nieuwsgierig en leergierig. Van de grote tot de kleine dingen in het leven. Leren en educatie geven, dat is belangrijk in deze wereld en dat begint al bij kinderen. Elk mens op deze wereld, waar je ook vandaan komt, hoeveel materiaal je ook hebt, welk geloof je ook nastreeft; geloof, hoop, liefde, compassie en vergiffenis is voor iedereen het belangrijkste. Iedereen wil uiteindelijk hetzelfde. Dat uiteindelijke doel wordt door mensen op allerlei verschillende manieren toegepast. Het is als een medicijn; iemand kan dezelfde ziekte hebben, maar niet iedereen heeft hetzelfde medicijn nodig. En hoe zit het met landsgrenzen? Mensen aan de andere kant van die lijn zijn anders, maar op het moment dat een Tsunami plaatsvindt, de landgrenzen vervaagd zijn plotseling alle mensen hetzelfde.

Dalai Lama bezoekt Nederland - Foto: Jurjen Donkers

Dalai Lama bezoekt Nederland – Foto: Jurjen Donkers

De Dalai Lama straalde een en al positiviteit uit en liet je bovenal nadenken. Nadenken over materialisme, over de dingen in het leven die er echt toe doen en hoe je met jezelf en andere omgaat. Een leven vol vrede en begrip van elkaar. Of je nu geloofd in het Boeddhisme, de Islam of het Katholieke geloof, is dat niet wat we uiteindelijk allemaal willen? Een betere wereld, door elkaar en met elkaar?

LEAVE A COMMENT