Met flipper zwemmen in Nieuw Zeeland

Met flipper zwemmen in Nieuw Zeeland

In elk vriendschapsboekje werd er vroeger de vraag gesteld: Wat wil jij worden als je groot bent? “Dolfijnentrainster!”. Zes jaar oud en duidelijk ‘on a mission’! Dit ging het worden! Elk spaarcentje ging naar het project der projecten: met dolfijnen zwemmen in Dolfinarium Harderwijk. Door de jaren heen veranderde mijn beroepskeuze en is het er uiteindelijk nooit van gekomen. Ik had zelfs nog nooit een dolfijn in het wild gezien! Tot ik 19 jaar was! Op weg naar Kaikoura, gelegen op het zuidereiland van Nieuw-zeeland, bleek dat mijn liefde voor dolfijnen toch nog onderhuids kriebelde, want jawel… het ging gebeuren. Ik ging zwemmen met dolfijnen!

Zwemmen met dolfijnen is het hele jaar mogelijk bij Kaikoura, als de weersomstandigheden het toelaten tenminste. It was my lucky day; geen storm, hagel, sneeuw etc. Bij Dolphin encounter werden we eerst voorbereid op onze trip. De dusky dolfijnen zwemmen in een beschermd marine gebied. Dat wil dus ook zeggen dat de dolfijnen wild zijn en zwemmen in hun natuurlijke omgeving. Afblijven dus! Gelukkig staat deze dolfijn wel bekend om zijn acrobatische kunstjes en interactie met mensen gaan ze niet uit de weg. Flippers uitzoeken, snorkel onder de arm en duikbril op mijn hoofd. Klaar om dolfijnen te spotten.

Gehuld in een wetsuit stapten we met een groepje van 8 in de boot en moesten een eindje de zee op varen om de dolfijnen te vinden. Helaas hielt dit wetsuit niet de ijzige kou van die morgen tegen, maar ach een beetje dolfijn doet alle kou als sneeuw voor de zon vervagen. Daar waren ze: geen 10, geen 50, maar wel 100 tot 200 dolfijnen die achter elkaar de lucht in sprongen. Als een kind zo blij!

Dolfijnen zwemmen Nieuw Zeeland

Plons! Het water in en hoofd naar beneden om te zien wat er onder het oppervlakte afspeelde. Het geluk gierde door mijn lijf. Het was zo bijzonder om wel 6 dolfijnen als raketjes aan me voorbij te zien schieten. Moeders met baby’s bleven wat meer op afstand. De volwassen dolfijnen vonden zo’n spartelend mens naast maar wat interessant. Aangezien ik dolfijnentrainer wilde worden en deze dolfijnen zo speels zouden zijn was een kunstje het proberen waard. Op het moment dat ik mijn adem inhield, naar beneden zwom en weer naar boven ging deed een dolfijn naast me precies hetzelfde. Alhoewel, hij schoot gelijk 3 meter met een driedubbele salto boven het water uit en ik bleef aan het oppervlakte toekijken. Dit smaakte naar meer en dus werden er heel wat rondjes in het water gedraaid, wat een groot succes verhaal bleek te zijn, want de ene na de andere dolfijn deed met me mee. Misschien schuilt er toch een dolfijnen trainster in me!

Dolfijnen zwemmen Nieuw Zeeland

Toen het speelkwartier voorbij was mochten we de boot weer op, op zoek naar een andere groep dolfijnen, want ze bleven natuurlijk niet op ons wachten. Dit deden we drie keer. Drie keer heb ik mogen genieten van wel honderden dolfijnen die uit het water de lucht in sprongen. Een geweldige ervaring! Blij om met deze fantastische beesten te mogen zwemmen in hun natuurlijke omgeving- niet getraind en niet gevoerd. Dit was puur natuur! Wellicht is het daarom in mijn top 10 terecht gekomen van de gaafste dingen die ik ooit in mijn leven op reis heb gedaan!

IMG_6637

Voor diegene die graag een keer dolfijnen in het wild willen zien en net iets minder met zee, zwemmen en grote zeedieren hebben, is het ook mogelijk om een tour te doen waarbij je de dolfijnen vanaf de boot kunt aanschouwen. Wil je een keer het gevoel hebben dat je deel uitmaakt van hun omgeving dan twijfel niet en plons het water in.

Dolfijnen zwemmen Nieuw Zeeland

De vraag of ik na deze unieke ervaring weer dolfijnen trainster wilde worden? Nee! Als ik nu nog eens in iemand zijn vriendschapsboekje mijn beroep mag benoemen als ik later groot en sterk ben dan kies ik voor: wereldreiziger! Waarom? Omdat dat me de mogelijkheid geeft om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien en dat vind ik nog veel meer waard.

Prijzen:

Zwemmen met dolfijnen – Volwassenen: NZ $170 (€110,-*)

Zwemmen met dolfijnen – Kinderen (8-14 jaar): NZ $155  (€95,-*)

Dolfijnen spotten vanaf de boot – Volwassenen: NZ $90  (€55,-*)

Dolfijnen spotten vanaf de boot – Kinderen (3-14 jaar): NZ $45  (€27,-*)

*gebaseerd op de wisselkoers van November 2015

 

Wanneer: Hele jaar

Waar: Dolphin encounter, Kaikoura

LEAVE A COMMENT