Kerst op z’n Colombiaans

Kerst op z’n Colombiaans

Het is meer dan 30 graden en de zweetdruppels vallen langs m’n gezicht. Het vochtigheidsgehalte is hoog in het noorden van Colombia. Tegelijkertijd schallen de kerstliedjes door de radio. Normaal associeer ik kerst met kou, kerstgekte in de supermarkt en overal versiering van witte lichtjes. Ondanks dat het bijna zover is, ontbreekt mijn kerstgevoel met deze hitte toch een beetje. Alhoewel, in Colombia ontkom je er niet aan! Nog even en het is kerstmis!

Kerst Cartagena Colombia

Colombianen zijn gek op kerstmis en kijken er al weken naar uit. Het begint allemaal op 7 december tijdens ‘El dia de las Velitas’, de dag van de kaarsen. Colombianen ontsteken dan kaarsjes op balkons, in parken, op straat, allemaal voor de heilige maagd Maria. Dit is de start van het kerstseizoen. Honderden meters aan kerstlichtjes worden uit de kast gehaald en opgehangen. Het liefst in alle kleuren van de regenboog. In de steden pakken ze dan ook goed uit! In sommige steden is het mooier dan in andere. Het kitsch gehalte is vaak hoog! Zeker in de dorpen maken ze het bont! Als het maar flikkert en kleur heeft!

kerst Colombia 1

Het grote festijn begint al 9 nachten voor kerst, op 16 December, tijdens ‘Novenas’. Ooit begon het in Zuid-Amerika als een katholieke bijeenkomst, ondertussen is dit uitgegroeid tot een groot feest. Tijdens deze dagen nodigen Colombianen zoveel mogelijk vrienden, familie en collega’s uit. Vaak wordt er een ‘heilige’ ingehuurd verkleed als kindje Jezus, Joseph of de Heilige maagd Maria. Er wordt gedanst en veel kerstliederen gezongen. Dit is de dag dat de komst van kerst wordt gevierd.

Kerst Cartagena

Op 24 december werkt iedereen en gaat in de middag naar huis om het het feestmaal der feestmaaltijden voor te bereiden. In tegenstelling tot veel Europese landen is dit de dag dat kerst het grootst wordt gevierd. Al enkele keren heeft een Colombianen mij trots verteld wat er met kerst op tafel staat. Het water loopt ze nu al in de mond. De geeft een grote barbecue, de ander heeft al een heel varken ingeslagen. Typische Colombiaanse gerechten mogen niet ontbreken tijdens de kerst. Daarom staat er vaak Ajiaco, een speciale kippen soep, buñuelos, gefrituurde kaas-deegballetjes, en callednatilla, een zoete puddingtaart als toetje op het menu. Etend, drinkend en zingend wordt de avond gevierd met zoveel mogelijk familie. Een dansje tussendoor hoort erbij, want ook tijdens kerst is muziek een belangrijkste dingen voor een Colombiaan.

20151215_200537
Niet alleen volwassenen kijken uit naar kerst, ook de Colombiaanse kinderen lopen stuiterend rond. Ze zijn betoverd door de lichtjes, wensen iedereen feliz Navidad en kijken hun ogen uit in de speelgoed winkels. Niet alle families hebben even veel geld en daarom kopen ze vaak ook nuttige cadeaus zoals kleren. Op 1e kerstdag mogen de kinderen zich verheugen op de cadeaus naast hun bed, gebracht door het kindje Jezus!

Kerst Colombia Santa Marta
Wie denkt dat alle festiviteiten bij 2 dagen blijft het mis. Het liefst vieren ze het dagenlang met hun familie tot kerst. De lampjes in de straten verdwijnen niet tot het half januari is. Je ontkomt er niet aan, kerst is een van de belangrijkste feesten voor de Colombianen!

Aangezien kerst een echt familie feest is in Colombia en mijn familie lekker in de kou in Nederland zit, doe ik het dit jaar anders. Vandaag vertrek ik voor 4 dagen naar de jungle op weg naar ‘the lost city’, oftwel ‘Ciudad de Perdida’. Geen internet, slapen in hangmatten, simpel eten en zwetend de jungle door! Vandaar dat ik jullie nu alvast op z’n Colombiaans het volgende toewens:

Kerst santa Marta Colombia

Feliz Navidad!

LEAVE A COMMENT