10 keer doen in Arequipa, Peru

10 keer doen in Arequipa, Peru

Arequipa is niet meteen de stad die bij mensen opkomt als ze denken aan Peru! Toch is Arequipa misschien wel een van de mooiste steden van het land! Het is de derde grootste stad van Peru en wordt ook wel Cuidad Blanca, de witte stad, genoemd. Doordat drie vulkanen, Misti (5822m), Chachani (6057m) en Pichu Pichu (5664m) fier boven de stad uitreiken, is er veel tufsteen (sillar) in de omgeving te vinden. De wit-grijze tufsteen wordt gebruikt voor gebouwen in het centrum van Arequipa. De stad is daardoor bijzonder mooi! Naast het rondstruinen door de sfeervolle straten zijn er 10 dingen die je zeker moet doen wanneer je in Arequipa bent.

Vulkaan Arequipa

1. Klooster Santa Catalina (40 sol)

Ze noemen het een stad in een stad en daar is niks aan gelogen. De buitenmuren van het Santa Catalina klooster verraden niks, maar binnen wacht een oaze van kleur. De blauwe en rode muren zorgen voor een prachtig kleurenspel in het klooster dat in de 15e eeuw door een non in Arequipa is opgericht. De entree is wellicht wat duur, maar het is wel een van de hoogtepunten van Arequipa.

Klooster Santa Catalina Arequipa

2. Zitten op een bankje op Plaza de Armas

Niks leuker dan mensen kijken. En waar kan dat beter dan op het centrale plein? Juist, Plaza de Armas in Arequipa leent zich daar perfect voor! Oude mannetjes en vrouwtjes ploffen neer op de bankjes, ouders brengen de kinderen aan de hand naar school en toeristen spelen met de duiven. Het is een komen en gaan op het plein vol palmbomen dat grenst aan de prachtige kathedraal. Eten in een van de galerijen op de 2e verdieping is leuk voor het uitzicht, voor het eten hoef je het niet te doen.

Plaza de Armas

3. Ronddwalen in de binnenhofjes

Achter de vele wit-grijs gekleurde huizen van Arequipa schuilen de geheimen van de stad. Vaak is er een leuk restaurant, barretjes of fonteintje te vinden. Loop eens binnen in een van de binnenhofjes en je leert Arequipa op een andere manier kennen.

hofjes Arequipa

4. Souvenir markt

De plek om je souvenirs te scoren! Van lama truien tot kerststalletjes, van portemonnees tot dekens. Je krijgt het hier allemaal!

5. Mercado San Camilo

Een stad kan niet zonder markt en de markt kan niet zonder te stad. Deze markt wordt vooral door de locals bezocht en daarom extra leuk. Struin rond tussen de stenen kraampjes met vlees en vis en werk aan je vitamines bij het opgestapelde fruit.

Markt-arequipa

6. Museum Santuarios Andinos (20 sol)

Naar dit museum vol Inca spullen ga je vooral voor 1 reden, Juanita, het ijsmeisje. Dit Inca meisje is vermoord en geofferd aan de Inca goden tussen 1450 en 1480 aan het begin van haar tienerjaren. Bijzonder, omdat haar lichaam door het ijs zo goed in takt is gebleven. Informeer wel even of ze er is, want enkele maanden per jaar is ze weg voor onderzoek.

7. Chaqchao, chocolade bar

Bij Chaqchao kun je chocolade workshops volgen, maar ik koos er meteen voor om een lekkere hot chocolate op het balkon te drinken waar je uitkijkt op straat en vulkaan Chachani. Zeker met zonsondergang is het hier nog lang heerlijk vertoeven.

Chaqchao-Arequipa

8. Duur eten bij Zigzag

Het is niet backpack proof, maar ach, af en toe mag je jezelf een keer trakteren. Reserveren moet 1 à 2 dagen van tevoren, want meer mensen weten het lekkere eten te vinden. In het restaurant is ook een ijzeren wenteltrap te vinden die is gemaakt naar een ontwerp van Gutavo Eiffel. Een bijzonder design onder de witte gewelven.

9. Goedkoop eten bij Ratatouille

Ze bestaan nog geen jaar, maar Ratatouille snapt het: Lekker eten voor een goedkope prijs. Zo krijg je ’s avonds een heerlijk gerecht voor 15 Sol-30Sol en tussen de middag worden menu del dia’s zelfs verkocht voor 8 sol. Het restaurant wordt dan ook niet voor niks door veel backpackers gevonden.

10. Colca Canyon

De reden om naar Arequipa te gaan is naast de vorige 9 tips vooral de Colca Canyon. Een Canyon nog dieper dan de Grand Canyon! Hier kun je een prachtige 2 daagse hike doen naar het dal en weer terug omhoog. Ondertussen vliegen de gigantisch grote condors boven je hoofd. Deze tour is makkelijk vanuit Arequipa te boeken.

Colca canyon condor

Wil jij graag een van deze 10 toppers zelf ondernemen tijdens je reis in Peru? Neem dan contact op met Carmen, de Local Hero van Peru! Carmen woont er en kan je helpen bij het plannen van je Peru reis en je nog veel meer moois van het land laten zien!

LEAVE A COMMENT